BPu-em2079_LR_RAW.jpg

Odprtje razstave Mladi neznani avantgardni

datum: 31. 08. 2020

V Dolenjskem muzeju Novo mesto so v petek, 28. avgusta, v sklopu praznovanja 100. obletnice novomeške pomladi uspešno odprli razstavo Mladi neznani avantgardni. V njej avtorice predstavljajo 12 glavnih akterjev, ki so 26. septembra 1920 v Windischerjevem salonu, na gradu Kamen ter v Narodnem domu izvedli kulturno manifestacijo, danes znano kot novomeška pomlad.

Razstavo, kjer se obiskovalec spozna tudi s tedanjim življenjem v Novem mestu in lokacijami kulturne manifestacije, je po pozdravu direktorice Dolenjskega muzeja Novo mesto, Jasne Dokl Osolnik, in nagovoru koordinatorice in soavtorice razstave, Jasne Kocuvan Štukelj, otvoril župan Mestne občine Novo mesto, Gregor Macedoni.

Razstava, ki so jo vsebinsko pripravile umetnostna zgodovinarka Jasna Kocuvan Štukelj in zgodovinarki Majda Pungerčar ter Marjeta Bregar, oblikovno pa jo je zasnovala arhitektka Maja Rudolf Markovič, je s sodobno postavitvijo in simbolnim cvetočim drevesom navdušila 112 gostov otvoritve. Vsak izmed njih je lahko v manjši skupini obiskal notranje prostore muzeja, si ogledal razstavo in skozi razstavljene predmete iz zbirke Dolenjskega muzeja in drugih institucij spoznal življenja mladih, neznanih in avantgardnih protagonistov.

Vsi, ki bi želeli o glavnih akterjih, to so Božidar Jakac, Miran Jarc, Anton Podbevšek, Marij Kogoj, Marjan Mušič, Ivan Čargo, Jože Cvelbar, France Zupan, Zdenko Skalicky, Franjo Ančik, Boris Grad in Ferdo Avsec, izvedeti več in se spoznati z velikim pomenom njihovega gibanja, si lahko razstavo ogledajo v Mali dvorani Dolenjskega muzeja do 8. februarja 2021.

Naslednja osrednja dogodka ob praznovanju tematskega leta, vključno z otvoritvijo nove razstave Let novomeške pomladi, bosta 26. septembra 2020, v jesenskih mesecih pa sledi vrsta manjših dogodkov.

Podporniki projekta so Zavarovalnica Sava, zavarovalna družba, d.d., BTC d.d., Telekom Slovenije d.d., Krka, tovarna zdravil, d.d., skupina TPV, Renault in Petrol d.d.

Fotografije: Boštjan Pucelj

logonmpom1

BPu-em2160_LR_RAW

BPu-em2083_LR_RAW

BPu-em2245_LR_RAW

nazaj