LenartLuksic-20.jpg

Otvoritev Novomeških poletnih večerov

datum: 23. 07. 2020

V torek, 21. 7. so se z monokomedijo Zijaha Sokoloviča Levo, desno, igralec začeli dolgo pričakovani Novomeški poletni večeri (NPV). Njihov začetek se je premaknil zaradi usklajevanja in pridobivanja dovoljenj s strani NIJZ za organizacijo dogodkov, na katerih bo v prihodnjih nekaj tednih omejeno na več kot 50 oseb. V uvodu večera je publiko v imenu Založbe Goga nagovorila Jedrt Jež, ki se je v imenu organizatorja zahvalila najboljši in najzvestejši novomeški publiki, ki redno prihaja na poletne dogodke in podpira Gogina prizadevanja, kljub specifičnim časom, zaznamovanih z virusom in »popisovanju« obiskovalcev. Podžupan Boštjan Grobler pa je v imenu Mestne občine Novo mesto izrekel zahvalo Založbi Goga, ki kljub omejitvam vztraja pri izvedbi vrhunskega programa in nas vsako leto znova navdušuje z vsebinami, ki jih Gogina ekipa pripravlja.

V nadaljevanju večera je Zijah Sokolović v izvrstni interpretaciji monokomedije Levo, desno, igralec pokazal svojo gledališko virtuoznost in lucidnost, s katero z lahkoto pripoveduje zgodbe našega vsakdanjega življenja in življenja igralca. Svojo vrhunskost kaže tudi v tem, da je sposoben publiko dve uri držati v popolni koncentraciji vpijanja besedila monokomedije, ki jo je spremljalo glasno krohotanje na vse njegove domislice in psovke. V slikoviti in žlahtni bosanščini je prehajal iz življenja gledališkega igralca v gledališču v vsakdanje življenje vsakega od nas, ki živimo iz dneva v dan svoje vloge v medsebojnih odnosih, v partnerskih, družinskih, službenih odnosih in v vlogi naroda, ki mu pripadamo. Na humoren način je prikazal naše vsakdanje življenjske stereotipe; kako se zapletamo v objektivnih realnostih v subjektivne interpretacije, ter kako izgubljamo čas z nepomembnimi rečmi. Nikoli nimamo časa, saj ga izgubljamo v trivialnosti ustaljenih vzorcev in navad, na medijskih in političnih manipulacijah, katerim prepogosto nasedamo. Bistvo Zijahovih razmišljanj se skriva v spoznanju, da imamo objektivno gledano dovolj časa za vse pomembne zadeve v življenju, vendar le, če se znamo objektivno odločati in prenehamo z igranjem naučenih stereotipnih vlog ter si znamo postaviti prave prioritete.

Monokomedijo Levo, desno, igralec Zijah Sokolović prične z interpretacijo gledališke vloge Shakespearovega Hamleta in ustvari dvourni dramski zaplet prehajanja iz gledališke vloge v vlogo vsakdanjih situacijskih komedij naših življenj, vse zato, da bi na koncu predstavo strnil z mislijo o pomenu umetnosti in gledališča. Pravi, da je poslanstvo umetnosti in gledališča, da nam nastavlja ogledala naših vsakdanjih realnih življenj. Lažje bi uzrli in razumeli sebe, svoj vsakdan, vsiljene in privzgojene vzorce, če bi si vzeli čas za umetnost, gledališče, razstavo, koncert, kulturo,  saj nas umetnost približuje sebi in nas navdaja s (kritičnim) razmislekom o sebi in družbi.

Zijah Sokolović, vrhunski igralec, izjemno pronicljiv in duhovit, neposreden v izražanju in ironiji, je navdušil novomeško publiko in še enkrat dokazal, da je prava žlahtna komedija izrazito zahteven gledališki žanr, ki lahko ohrani visok nivo le z izjemnim, izkušenim in nadpovprečno inteligentnim in talentiranim igralcem. Kar pa je Zijah Sokolović ponovno dokazal, publika pa to zna prepoznati in spoštovati njegov izjemen gledališki talent.

LenartLuksic-3

LenartLuksic-7

LenartLuksic-15

Danes Založba Goga vabi na drugi večer Novomeških poletnih večerov na Grad Grm, in sicer ob 20. uri, ko gostuje Boris Kolar, biolog, ekolog, pisatelj, kolumnist. Program Novomeških poletnih večerov sta naredili Vesna Kelbl Canavan in Tjaša Primc, ki je tudi vodja festivala. Z njim se bo pogovarjala Agata Tomažič o njegovi zbirki kratkih zgodb Trinajst. Vsi dogodki v sklopu Novomeških poletnih večerov potekajo v skladu z NIJZ.

nazaj