DSC_8600.JPG

Ali lahko gledališče odigra vlogo v turizmu?

datum: 22. 07. 2020

Matjaž Berger, režiser in ravnatelj novomeškega Anton Podbevšek Teatra, najmlajšega slovenskega profesionalnega gledališča, je na temo kulture in turizma za radio Kaos spregovoril z Andrejem Pengovom. S samo vlogo gledališča v turizmu se še ni poglobljeno ukvarjal, so mu pa izkušnje iz tujine dokazale, da lahko dobra igra pritegne ali celo fascinira tudi turiste. Matjaž Berger bo v sklopu 100. obletnice novomeške pomladi 26. septembra režiral osrednjo prireditev, v spodnjem zapisu pa je z avtorjem oddaje razpravljal o povezavi med turizmom in gledališčem.

Pogovor v sklopu oddaje A propos: kultura in turizem, v kateri sta se sogovornika Matjaž Berger in Andrej Pengov dotaknila tudi posledic epidemije Covid-19 na gledališče, je drugi v vrsti pogovorov, kjer je ponovno v ospredju eden izmed novomeških predstavnikov kulturne srenje. V enem izmed preteklih pogovorov je bila osrednja tema arheologija, ko je njeno pomembno vlogo v turizmu predstavil kustos Dolenjskega muzeja Novo mesto, dr. Borut Križ.

Anton Podbevšek Teater, ki se trenutno ukvarja s predstavo Talka avtorja Jacquesa Lacana, ki jo režira Matjaž Bergerj, ima na letni ravni 12.000 do 18.000 obiskovalcev. Številka, na katero je ravnatelj novomeškega gledališča ponosen, variira glede na ponudbo uprizoritev, saj resnejše in intimnejše postavitve ne privabijo takšnega obiska kot preostala gledališka dela dostopnejšega značaja.

Sinergija med turizmom in kulturo je stvar, o kateri Berger ne razmišlja pretirano. Obiskovalce gledališča tako ne prepoznava zgolj kot turiste, temveč v njih vidi predvsem ljubitelje kulture oziroma odrske igre. Kljub temu je v svojih dolgoletnih izkušnjah videl tudi vpliv tovrstne umetnosti na turiste – ob gostovanjih v tujih državah je opazil, kako so jih njihove igre navdušile tudi takrat, ko o uprizorjeni umetnosti niso imeli predhodnih informacij. Na Mljetu so si angleško govoreči turisti ogledali njihovega Ko(n)sovela in so po uprizoritvi o Kosovelu želeli izvedeti čim več o Srečku Kosovelu in sami predstavi. Z igro so tako turistom uspeli približati povsem tujega avtorja in literaturo. Podoben cilj imajo raznoliki festivali, ki tamkajšnje počitnikarje privabljajo k ogledu gledaliških uprizoritev, ki dajejo turističnim destinacijam dodano vrednost. Gledališču lahko torej, pa čeprav naključno, sledi tudi turizem.

Kljub zaostrovanju pogojev zaradi epidemije Covid-19 je bila 29. junija 2020 v Galeriji Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki uspešno premierno uprizorjena Talka Paula Claudela in Jacquesa Lacana v režiji Matjaža Bergerja, izvedli so tudi ponovitve v ljubljanskih Križankah. S slednjo predstavo avgusta načrtujejo že četrto gostovanje na Korčuli, medtem ko so tam v preteklih letih uprizorili predstave Čas je otrok, ki se s kamenčki igra: otrok na prestolu (leta 2017), Trojno življenju Antigone (leta 2018) in Gnus, besede in reči (leta 2019).

talka47m

 

Celoten prispevek s pogovorom z Matjažem Bergerjem si lahko preberete in ogledate na povezavi.

nazaj