IMG_4577.JPG

Prvo srečanje pogovornih večerov Novomeška poDmlad

datum: 22. 05. 2020

Včeraj je potekal prvi pogovorni večer Novomeške poDmladi, ki smo ga skupaj s Knjižnico Mirana Jarca uvedli ob tematskem letu 100 let novomeške pomladi. Na prvem srečanju sta se nam predstavila novomeška pesnica mlajše generacije Nastja Vidmar in fizik, izumitelj in pesnik Andrej Detela. Pogovorni večeri bodo potekali enkrat mesečno, vsak 3. četrtek v mesecu. Ob uveljavljenem gostu se bo predstavljalo lokalne mlade in nadarjene ustvarjalce z različnih področij ustvarjanja – tako s področja literature kot tudi likovne in drugih umetnosti, ki se jih naši mladi ustvarjalci lotevajo na podoben način kot so se jih pred stotimi leti njihovi predhodniki, akterji novomeške pomladi – drzno in srčno.

Novomeška pesnica Nastja Vidmar je pred kratkim izdala svoj pesniški prvenec, ki ga je poimenovala Kontemplacije. Za svoje literarno ustvarjanje je bila tudi že nagrajena. Zasedla je 1. mesto na študentskem literarnem natečaju Rdeča nit 2016 s kratko zgodbo V kino s filozofom, njen esej Nevidne pisave pa je bil na natečaju, ki ga razpisuje revija Sodobnost, nominiran za najboljši slovenski esej leta 2020. Zbirka je polna dualnosti in razdeljena na 4 tematske sklope oz. letne čase, v katerih Nastja vidi rojstvo in smrt, ne pa tudi konca, saj se nenehno ponavljajo, a vmes tudi spreminjajo. In tako vidi tudi življenje. Njene pesmi nastanejo, ko jo le-te pokličejo, pogosto je to na sprehodih v naravi. Piše v več jezikih in zase pravi, da je razcepljena duša - na nežno rusko in uporno špansko, ki ji da borbenost in moč, da vztraja. Slovenska komponenta pa gre zelo dobro nekam vmes. Čas karantene je izkoristila za pisanje in druženje s samo sabo, kar sicer tudi običajno pogosto počne. Nastale so nove pesmi, eseji, lotila pa se je tudi pisanja romana oz. zgodbe sanjača. 

Z Andrejem Detelo sta se spoznala v času študija na Fakulteti za družbene vede, ko je študentom predstavil idejo o sintropiji, o kateri piše v svoji knjigi Sintropija v polifaznih zibelkah. Navezala sta stike in postala prijatelja, Andrej, ki se tudi sam ukvarja s poezijo, pa je tudi pisec spremne besede k Nastjini knjigi. Andrej pravi, da nas je koronavirus samo opozoril, da nismo ločeni od narave in jo moramo spoštovati. »Na koncu mu bomo še hvaležni, ker nas je pripravil še na večje spremembe, ki so pred nami.« Na vprašanje, ali verjame v srečne konce, je Nastja odgovorila: »Verjamem v vse konce. Vsaka slaba stvar je za nekaj tudi dobra.«

IMG_4566

nazaj