DSC_5768.jpg

Župan Macedoni s francosko veleposlanico o uspešnih novomeških zgodbah

datum: 27. 02. 2020

Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni je v sredo, 26. februarja 2020, na rotovžu sprejel veleposlanico Francoske republike Nj. eksc. Florence Ferrari, ki je svoj obisk Novega mesta nadaljevala z ogledom novomeških podjetij Adria Mobil, TPV in Renault TECH.

Novo mesto je zaradi tovarne Revoz že desetletja povezano s Francijo, dobro pa poteka tudi sodelovanje med francoskim veleposlaništvom in Gimnazijo Novo mesto, ki izvaja pouk francoščine in z Založbo Goga pri izdajah knjig francoskih avtorjev in njihovih gostovanjih. Župan je poudaril, da je ob uspešnem izvoznem gospodarstvu, ki izstopa v podobi občine, Novo mesto tudi regionalno središče na izobraževalnem, kulturnem, športnem in drugih področjih. Veleposlanici je predstavil Olimpijski center Novo mesto, ki z odličnimi pogoji za trening gosti kolesarske ekipe iz celega sveta in je prizorišče številnih atletskih tekmovanj. Izpostavil je bogato arheološko dediščino Dolenjske, ki Novo mesto uvršča v svetovni vrh med halštatskimi najdišči in pojasnil je, da se novomeška občina osredotoča na razvoj kulturnega, športnega in industrijskega turizma.  Sogovornika sta se dotaknila tudi vprašanja regionalizacije, ob čemer je župan izrazil mnenje, da zaradi odsotnosti pokrajin ni sistemskega pristopa za sodelovanje na regionalni ravni, a Mestna občina Novo mesto kljub temu učinkovito črpa finančna sredstva pri raznovrstnih projektih. Izpostavil je pomen celovitega pristopa do zadev na lokalnem nivoju in se zavzel za strukturne spremembe na področju lokalne samouprave.

Veleposlanica in župan sta se strinjala, da je pri mednarodnem sodelovanju ključna identifikacija vsebine, ki povezuje in koristi obema partnerjema in se zavzela za  okrepitev sodelovanja na kulturnem področju, saj Novo mesto premore kakovostne kulturne institucije, ki ustvarjajo bogato kulturno produkcijo.

DSC_5773

 

nazaj