DSC_4887_45.jpg

Sistem souporabe avtomobilov kmalu v Novem mestu

datum: 05. 02. 2020

Župan Gregor Macedoni in ustanovitelj podjetja Avant Car Matej Čer sta danes na rotovžu podpisala pismo o nameri za vzpostavitev sistema souporabe električnih avtomobilov v Novem mestu, ki predstavlja nov pomemben korak proti sodobnim oblikam mobilnosti. Souporaba avtomobilov predstavlja možnost uporabe avtomobila brez stroškov lastništva in vzdrževanja in je lahko za marsikoga cenejša in udobnejša od uporabe lastnega vozila.

Pilotni projekt, ki je med poslovnimi subjekti požel že veliko zanimanja, bo v Novem mestu poizkusno zaživel maja. Uporabniki bodo izposojo in plačilo opravili preko aplikacije, pri tem pa plačali le minute ali ure uporabe, zagotovljeno imajo tudi parkirno mesto. V prvi fazi izvedbe bo na voljo od deset do dvajset avtomobilov na električni pogon, ki predstavljajo tudi pomemben prispevek k varovanju okolja.

S souporabo avtomobilov se lotevamo enega od elementov reševanja vprašanja mobilnosti predvsem v urbanem delu Novega mesta, v projektu pa bomo za izvedbo souporabe zagotovili uporabo električnih polnilnic in parkirnega prostora. Glede na urejenost in dostopnost infrastrukture ter bližino potencialnih uporabnikov, bodo parkirna mesta najprej na voljo na parkirišču pri Kettejevem drevoredu, na Novem trgu in na Trdinovi ulici. Vse tri lokacije so že sedaj opremljene z električnimi polnilnicami, ki bodo po potrebi v prihodnosti še nadgrajene.

električna polnilnica

Kot je povedal župan Gregor Macedoni, se projekt souporabe avtomobilov vpeljuje v sklopu celovitega urejanja prometne politike, saj tovrstna mobilnost predstavlja razbremenitev prometa in okolja v naši občini. Sistem bo pripomogel k zmanjševanju lastniških avtomobilov v gospodinjstvih in k spremembi navad in vrednot uporabnikov.

DSC_4855_43

Na področju souporabe vozil smo sicer pred tremi leti uspešno vzpostavili sistem izposoje in souporabe koles GoNm, ki je med Novomeščani zelo priljubljen. V nadaljevanju prizadevanj na področju trajnostne mobilnosti, poleg projekta souporabe avtomobilov in širitve postaj GoNm, načrtujemo tudi gradnjo novih kolesarskih povezav, postajališč za avtodome in širitev mreže električnih polnilnih postaj, ki so sedaj na voljo že na petnajstih lokacijah.

Kolesa za izposojo GoNm_Peter Žunič Fabjančič

nazaj