20191027_193229.jpg

Praznovanje dneva reformacije

datum: 29. 10. 2019

Minulo nedeljo smo obeležili prihajajoči državni praznik dan reformacije. Organizator dogodka je bila Evangelijska cerkev Dobrega pastirja iz Novega mesta, ki je gostila vokalno skupino AGAPE iz Zagreba. Koncertni program gospela je navdušil vernike in številno publiko, ki je evangelijsko cerkev zapolnila do zadnjega sedeža.

20191027_194426

Navzoče je na dogodku pozdravil in nagovoril podžupan Boštjan Grobler, ki je poudaril pomen reformacije v evropskem in slovenskem prostoru, saj so prav evangeličani tisti, ki so s prvo tiskano knjigo (Biblijo) postavili temelje slovenske književnosti in slovenskega knjižnega jezika. Prav tako so obudili in okrepili slovensko narodno zavest ter zagotovili trden temelj naslednjim generacijam. Edino na ta način se je slovenščina ohranjala skozi mnoga stoletja, kljub temu da nismo imeli lastne države. Tako smo tudi z osamosvojitvijo in vzpostavitvijo lastne države dali legitimnost slovenskemu jeziku kot konstitutivnemu elementu naroda in državotvornosti.

Pastor Evangelijske cerkve Dobrega pastirja Daniel Brkič je že večkrat poudaril, da smo zahvaljujoč Primožu Trubarju, kateremu je postavljeno spominsko obeležje pred cerkvijo Dobrega pastirja, bili med prvimi državami na svetu s prevedenim Svetim pismom v slovenski jezik, kar nas uvršča na 12. mesto med vsemi narodi na svetu.

nazaj