Električna kolesa navdušila Novomeščane

datum: 13. 06. 2019

Danes je podžupan Boštjan Grobler na novinarski konferenci na kolesih gostil novinarje, ki so v praksi preizkusili sistem izposoje koles GoNm in nova električna kolesa. Petinštirideset smo jih pred kratkim dodali v sistem izposoje, ki je med Novomeščani vse bolj priljubljen in ima že okoli tristo registriranih uporabnikov.

Kot je povedal podžupan Boštjan Grobler, je število uporabnikov spodbudno, električna kolesa pa so še dodatno vzbudila zanimanje med občani, zato pričakujemo še večji porast izposoje. Sistem tudi sproti dopolnjujemo in nadgrajujemo glede na uporabniške izkušnje, med Novomeščani pa želimo predvsem spodbuditi zavedanje za trajnostno naravnano mobilnost in spremeniti kulturo gibanja. Sistem smo letos razširili z devetimi novimi postajami, skupno štirinajst postaj smiselno tvori osnovni kolesarski krog v mestu. S širitvijo, ki je predvidena že v prihodnjem letu, želijmo kolesarsko povezati tudi zaledne kraje.

_DSC0962

Postaje GoNm so na voljo na Seidlovi, na Novem trgu, pri BTC-ju, pri Šolskem centru Novo mesto, na Ulici Slavka Gruma, na Drski, na Glavnem trgu, pri Osnovni šoli Bršljin, na Kandiji, na Ragovski ulici, v Podbrezniku, pri Osnovni šoli Šmihel in na Portovalu.

Pred prvo uporabo kolesa je potrebna registracija v prostorih Turistično informacijskega centra (TIC) na Glavnem trgu 11, kjer uporabniki plačate članarino in prejmete kartico za nadaljnjo brezplačno izposojo koles. Cena članarine znaša petindvajset evrov, na voljo je tudi mesečni paket za pet evrov. Izposoja električnih koles sicer poteka na enak način kot za navadna kolesa, le da morate biti pozorni, da z gumbom na kolesu, ki se nahaja nad baterijo, vključite pomoč motorja, ki vozniku nato olajša poganjanje, premagovanje razdalj in zahtevnejših poti. Ob vračilu kolesa uporabniki vedno preverite, da je kolo dobro zaklenjeno, kar sistem ponazori z modrim svetlobnim signalom.

V poletnih mesecih bo zaživela tudi aplikacija za mobilne telefone, ki bo še poenostavila izposojo, saj bo omogočala vpogled v izkoriščen čas izposoje, rezervacije, uporabnika bo tudi obvestila o uspešni in pravilni vrnitvi kolesa. Že sedaj pa so vse informacije o načinu izposoje na voljo na spletni strani GoNm.

_DSC0942

_DSC0927

nazaj