Znan zmagovalec izbora za Županovo vino 2018/2019

datum: 09. 05. 2019

Danes je v Hotelu Center v organizaciji Vinskega inštituta potekal tretji izbor Županovega vina. Zmagovalno vino cviček PTP je letos pridelal Rado Škrbec iz Društva vinogradnikov Janez Trdina – Brusnice – Gabrje. Uradna razglasitev bo 31. maja v sklopu Pop Up Wine festivala na gradu Grm.

Izbor Županovega vina poteka v dveh fazah. V prvi fazi gre za ocenjevanje vin petčlanske degustacijske komisije, ki je bilo izvedeno pod vodstvom predsednika komisije Andreja Bajuka na novomeškem zavodu kmetijsko gozdarske zbornice. V drugo fazo izbora so se uvrstila vina brez napak, ki jih nato po metodi rangiranja oceni strokovno-laična komisija, v kateri je sodeloval tudi župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni.

Vodja projekta Županovo vino Barbara Bojanc z Vinskega inštituta je poudarila, da je bilo sodelovanje z vinogradniškimi društvi Mestne občine Novo mesto uspešno, k sodelovanju pa so bili preko vinogradniških društev povabljeni vsi novomeški vinogradniki. Pred komisijo je bila zahtevna naloga, saj so bili vzorci vin kakovostni, odstopanja med njimi pa izjemno majhna. Ob upoštevanju teh odstopanj je na koncu pretehtala celostna harmonija vina.

Župan Gregor Macedoni je poudaril, da je izbor Županovega vina namenjen promociji najpomembnejšega dolenjskega vina in povečevanju prepoznavnosti novomeških vinogradnikov.

_DSC1441

nazaj