_DSC0897.jpg

O prometnem režimu na četrtkovi seji občinskega sveta, otvoritev prenovljenega Glavnega trga 10. maja

datum: 17. 04. 2019

Župan je na rednem srečanju z novinarji predstavil predlog prometnega režima v prenovljenem mestnem jedru, ki ga bo na četrtkovi seji obravnaval občinski svet. Predlog spreminja Glavni trg in začetek Rozmanove ulice v območje, namenjeno pešcem in kolesarjem. Med ostalimi projekti je župan predstavil nadaljevanje gradnje večnamenske poti ob Levičnikovi cesti in nekaj aktualnih razpisov za infrastrukturne projekte po celotni občini.

V predlogu prometnega režima  v mestnem jedru, ki je nastajal v dialogu s stanovalci in podjetniki pa tudi ob upoštevanju jasno izraženega mnenja številnih podpisnikov spletne peticije o zapori Glavnega trga, bo v mestnem središču Novo mesto pridobilo površino brez motornega prometa, namenjeno druženju občanov in obiskovalcev mestnega jedra ob ponudbi trgovcev, gostinskih lokalov in organizatorjev raznovrstnih prireditev. Dostava je v predlogu nove prometne ureditve za imetnike dovolilnic omogočena v jutranjih urah. Posebne prilagoditve so za potrebe stanovalcev in podjetnikov predvidene tudi v zalednih ulicah, obiskovalcem pa bo na voljo tudi enourno brezplačno parkiranje na parkiriščih v neposredni bližini Glavnega trga.

Ogled otrok reliefa Novega mesta

Izvedba Večnamenske poti ob Levičnikovi cesti se v teh tednih nadaljuje z urejanjem Levičnikove ceste in priključkov na območju Ločenskega mostu. V teku je izgradnja nasipa za navezavo večnamenske poti na Ločenski most na desni strani gledano v smeri Ločne, v tem tednu pa je predviden začetek del na nasprotni strani cestišča. Dela zahtevajo občasne polovične zapore cestišča, promet pa urejajo signalisti z zastavami.

Kolesarska in peš pot v nastajanju

V prihodnjih tednih sledi urejanje izvoza iz Levičnikove v smeri Ragovega, v kateri bo priključek popolnoma zaprt. Nato sledi urejanje otoka za pešce in kolesarje, v zadnji fazi pa urejanje priključka na Levičnikovo iz smeri Grabna, v kateri bo priključek popolnoma zaprt. Promet po Levičnikovi bo med deli na priključkih in otoku upočasnjen in omejen na 30 km na uro, po zagotovilih izvajalca pa bo potekal dvosmerno.

IMG_9760

Rekonstrukcija ceste na Drski bo po županovih besedah končana takoj, ko bo vreme omogočalo izvedbo zaključnega sloja asfalta, v zadnjih tednih pa so bili objavljeni tudi razpisi za naslednje projekte: rekonstrukcija Kandijskega mostu, projektiranje komunalne ureditve v Gotni vasi, ureditev avtobusnega postajališča v središču Gabrja, ureditev kanalizacije, dveh avtobusnih postajališč in prehoda za pešce v krajevni skupnosti Prečna (Kuzarjev Kal), ureditev parkirišč ob izlivu Težke vode v Krko in ureditev pločnika na ulici Dobrava na Otočcu.

Na področju državnih cest  s strani državne direkcije za infrastrukturo še vedno pričakujemo objavo razpisa za nadaljevanje rekonstrukcije ceste skozi naselje Šmihel (od Šukljetove do razcepa za Regrške Košenice), v Birčni vasi pa v letošnjem letu načrtujemo rekonstrukcijo regionalne ceste od podvoza do osnovne šole in ureditev avtobusnega postajališča.

nazaj