Dan_kroznega_gospodarstva-3-4-2019_177.JPG

Tri leta inovativnega in učinkovitega krožnega gospodarstva v lokalni skupnosti

datum: 03. 04. 2019

Danes smo z Dnevom krožnega gospodarstva, ki je potekal na Komunali Novo mesto, obeležili tri leta delovanja prvega projekta krožnega gospodarstva v lokalni skupnosti. Osem sodelujočih občin s skrbnim ločevanjem odpadne embalaže za mleko, sokove in ostala tekoča živila proizvaja surovino za nove papirnate higienske izdelke.

Med leti 2015 in 2018 so namensko predelali 105 ton odpadne kartonske embalaže za mleko, sokove in ostala tekoča živila (KEMSO), ki so jo zbrali pod okriljem Komunale Novo mesto. Zbrana embalaža je bila poslana v recikliranje v podjetje Lucart kot surovina za izdelavo papirnatih higienskih izdelkov in podajalnikov zanje. Ti izdelki so se vrnili lokalno okolje: uporabljajo jih lokalne institucije na istem območju, kjer so to embalažo zbrali. Za izdelavo enake količine higienskega papirja iz primarne celuloze, bi bilo treba posekati v povprečju 2.200 m2 gozda. Sočasno so za 68 ton znižali tudi emisije CO2. 

Dan_kroznega_gospodarstva-3-4-2019_110

Na slovesnim dogodku, na katerem so podelili priznanja vsem vključenim občinam ter osmim ustanovam, ki so sodelovale v pilotnem projektu, je zbrane pozdravil tudi župan Gregor Macedoni.

Dan_kroznega_gospodarstva-3-4-2019_72

Več informacij o projektu je na voljo tukaj.

 

nazaj