Razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja

datum: 25. 02. 2019

Daljše obdobje suhega in za ta letni čas nadpovprečno toplega vremena je ustvarilo pogoje za povečano možnost nastanka požarov v naravnem okolju na območju celotne države. Obenem je napočil čas intenzivnejšega odstranjevanja suhih ostankov kmetijskih rastlin in drugega rastlinja z vrtov, njiv, travnikov in gozdov, pogosto s kurjenjem in požiganjem.

Število požarov v naravnem okolju se je zaradi tega v zadnjih dneh povečalo. Ker se bo zaradi daljšega obdobja suhega in toplega vremena možnost nastanka požarov v naravnem okolju povsod še povečevala, je Uprava RS za zaščito in reševanje razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja, ki od 25. februarja 2019 dalje velja na območju celotne države.

V času razglašene velike požarne ogroženosti je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, kuriti kresove, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar, ter izvajati ognjemete.

Vir: Uprava RS za zaščito in reševanje 

nazaj