IMG_9313.jpg

Podelitev priznanj za uspešno prenovo objektov kulturne dediščine 2018

datum: 31. 01. 2019

V sredo, 30. januarja, smo v Jakčevem domu gostili dogodek, na katerem so razglasili najlepše in najbolj kakovostno prenovljene hiše v Sloveniji, ki predstavljajo del naše kulturne dediščine. Razglasitev pa je hkrati sovpadala z zaključkom evropskega leta kulturne dediščine 2018. Ocenjevalna komisija je v ožji izbor uvrstila 17 objektov, izmed katerih so trije prejeli priznanja. Dogodek so organizirali Združenje zgodovinskih mest Slovenije, Fakulteta za arhitekturo, Zavod za varstvo kulturne dediščine Republike Slovenije in Šola prenove.

IMG_9112

Prav vsi med 50-imi lastniki obnovljenih in prenovljenih objektov, ki so bili predlagani v ocenjevanje, si zaslužijo zahvalo za obnovo in s tem ohranitev enega od objektov kulturne dediščine. Ocenjevalna komisija Šole Prenove v sestavi: dr. Živa Deu, mag. Anja Planišček in Mateja Kavčič je v ožji izbor uvrstila 17 kakovostno obnovljenih objektov kulturne dediščine, izmed katerih so trije prejeli priznanja in sicer:

• Priznanje za prenovo arhitekture, ki ga je prejela  lastnica Vrbanove domačije, Brode, Slavica Peternel,

• Priznanje za prenovo notranjosti in opreme  je prejela lastnica hiše Pr´Govedar, Martina Gregori

• Priznanje za prenovo in ohranjanje izvirne dejavnosti sta prejela lastnika železolivarna Dvor, Stanka in Stanko Novinc.

IMG_9235

IMG_9225

Ob zaključku Evropskega leta kulturne dediščine 2018 so bila tako prvič podeljena priznanja tistim lastnikom, ki so s posebej uspešnimi prenovami omogočili, da njihovi objekti ohranjajo pomembne zgodbe preteklosti – kajti prav te zgodbe so tiste, kjer preteklost sreča prihodnost in so pomembne za ohranjanje kulturne dediščine in duha minulega, ki nas bogati tudi v sedanjosti in napoveduje prihodnost.

V kontekstu celotnega dogodka je doc. dr. Tomaž Slak predstavil prenovo Glavnega trga v Novem mestu, ki je pomemben del novomeškega zgodovinskega spomina in ima pomembno vlogo v življenju Novomeščanov skozi več stoletij.

IMG_9213

Poleg gostitelja župana Mestne občine Novo mesto Gregorja Macedonija, so se dogodka udeležili vodja sektorja za nepremično kulturno dediščino na Ministrstvu za kulturo Silvester Gaberšček, dekan Fakulteta za arhitekturo, Univerze v Ljubljani, izr. prof. Matej Blenkuš, direktor Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije Jernej Hudolin. 

IMG_9187

IMG_9210

IMG_9334

V glasbenem delu so nastopili učenci Glasbene šole Marjana Kozine Novo mesto.

IMG_9181

IMG_9274

Avtorji fotografij: 

Uroš Raztresen in študenti medijske produkcije 

Ekonomska šola Novo mesto, Višja strokovna šola

nazaj