Vrhunec Štukljevega leta: V tem mestu se rojevajo olimpioniki, ki si drznejo sanjati še nesanjane sanje

datum: 13. 11. 2018

Pod pokroviteljstvom Olimpijskega komiteja Slovenije in v sodelovanju z Mestno občino Novo mesto je včeraj v nastajajočem Olimpijskem vadbenem centru Novo mesto potekala osrednja slovesnost ob 120. obletnici rojstva olimpionika Leona Štuklja. Na večerni slovesnosti Iz roda v rod duh išče svojo pot je bil slavnostni govornik predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, praznovanje pa se je začelo že popoldne, z odprtjem razstave Leon 120 let v Dolenjskem muzeju Novo mesto.

Osrednja slovesnost 4

Foto: Boštjan Pucelj

Razprodane slovesnosti se je udeležilo okoli 1.200 gostov, od tega 400 vabljenih visokih predstavnikov športa in gospodarstva. Med njimi Miroslav Cerar, Lojze Kolman, Mitja Petkovšek in Aljaž Pegan, ki je tudi častno odprl razstavo o enem izmed najbolj prepoznavnih Slovencev vseh časov. Prireditve so se udeležili tudi predsednik Evropske atletske zveze Svein Arne Hansen, predsednik Armenijske atletske zveze in aktualni evropski rekorder v skoku v daljino Robert Emmiyan, predsednik Atletske zveze Slovenije Roman Dobnikar, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec, konstruktor kolesarskega moštva Bahrain Merida Milan Eržen, mama Dražena Petrovića in vodja njegovega spominskega centra Biserka Petrović ter vrh slovenskega kolesarstva in gimnastike. Obeh prireditev se je kot osrednja gostja udeležila tudi hčerka Leona Štuklja Lidija Pauko z družino, ki je za Dolenjskemu muzeju za razstavo posodila številne, javnosti prvič predstavljene Leonove osebne predmete. 120. obletnico rojstva someščana Leona Štuklja so prav tako praznovali predstavniki uspešnih novomeških podjetij, med drugim Jože Colarič, predsednik uprave in generalni direktor podjetja Krka, Sonja Gole, predsednica uprave Adrie Mobil in direktor podjetja TPV Marko Gorjup.

Osrednja slovesnost 3

Kot je v nagovoru izpostavil župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni, se stoletje po prvih uspehih Leona Štuklja, Novo mesto olimpioniku klanja s prenovljenim Olimpijskim vadbenim centrom Novo mesto oz. tako, da »smo staremu prostoru dali novo streho in vsebino, velodromu nebo, športnikom nov dom in izziv, Novomeščanom in Novomeščankam pa nov ponos.« »V tem mestu se rojevajo olimpioniki, ki si drznejo sanjati še nesanjane sanje,« je še dodal Macedoni.

Osrednja slovesnost 2

V Novem mestu je s praznovanjem 120. letnice rojstva Leona Štuklja potekal vrhunec Štukljevega leta, ki ga skozi vse leto zaznamujejo številni tematsko obarvani dogodki in prireditve. Njegova največja pridobitev bo zagotovo nov Olimpijski vadbeni center Novo mesto, ki bo v prvi vrsti namenjen atletom, kolesarjem, triatloncem in drugim športnikom. Na Mestni občini Novo mesto pri tem še naprej gradimo uspešno zgodbo sodelovanja z nosilci lokalnega in nacionalnega gospodarstva, ki smo je začeli z obeleževanjem 650. obletnice mesta in nadaljevali z Jantarnim in Štukljevim letom.

Obširnejša fotogalerija je na voljo tukaj.

Povezane novice

05. november

Na Leonov 120. rojstni dan v Novem mestu zelo slovesno

Na rotovžu so na današnji novinarski konferenci predstavili osrednji prireditvi Štukljevega leta, ki bosta prihodnji ponedeljek, 12. novembra, na 120. obletnico rojstva novomeškega olimpionika Leona...

več >

nazaj