Predstavili_projekte_za_razvoj_regije.jpg

Predstavili projekte za razvoj regije

datum: 29. 08. 2018

29 novih milijonov evropskih in državnih sredstev, 25 dodatnih projektov na področju gospodarstva, trajnostne mobilnosti in komunalne infrastrukture ter nova delovna mesta so izkupiček dopolnitev Dogovora za razvoj regije Jugovzhodna Slovenija, ki prinaša dodaten razvoj občin v regiji.

 

Dokument sta prejšnji teden podpisala župan Mestne občine Novo mesto in predsednik Razvojnega sveta regije Jugovzhodna Slovenija Gregor Macedoni ter minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, včeraj pa so v Podjetniškem inkubatorju Podbreznik podrobneje predstavili razvojne projekte občin v skupni vrednosti slabih 60 milijonov evrov.

IMG_20180823_092914

Kot ena izmed prejemnic sredstev v regiji bomo uredili gospodarsko infrastrukturo v Poslovni coni Cikava v skupni vrednosti 3,5 milijona evrov, za kar bomo prejeli 2,3 milijona evrov sofinanciranja. Po besedah župana Mestne občine Novo mesto Gregorja Macedonija ima poslovna cona slabo infrastrukturo in težave z meteorno kanalizacijo, hkrati pa je cona, kjer je predvidenih za nadaljnjih 50 hektarjev širitve. Slednje prinaša tudi nova delovna mesta, teh naj bi bilo v prvi fazi 60. Urejale se bodo tudi regionalne kolesarske povezave, ki jih bomo izvedli s partnerskimi občinami Trebnje, Straža, Dolenjske Toplice, Šmarješke Toplice, Škocjan in Mirna Peč v skupni vrednosti 14 milijonov evrov, od česar bo polovica evropskega sofinanciranja. Od tega bomo prejeli 4,1 milijona nepovratnih sredstev, slab milijon pa bomo prispevali sami.

 

25 novih razvojnih projektov ima pomembno povezovalno vlogo za občine v regiji. Ključen projekt, ki v največji meri združuje prizadevanja celotne regije, je nadaljevanje izgradnje tretje razvojne osi od predora pod Gorjanci proti meji s Hrvaško. Podpisane dopolnitve dogovora tako pogojujejo in zavezujejo obljubljeno časovnico z roki za črpanje evropskih sredstev.

 

Povezane novice

23. avgust

29 novih milijonov za regionalni razvoj v JV Sloveniji

Župan Mestne občine Novo mesto, predsednik Razvojnega sveta regije Jugovzhodna Slovenija mag. Gregor Macedoni in minister Republike Slovenije za gospodarstvo Zdravko Počivalšek sta v Ljubljani...

več >

nazaj