DSC_0580.JPG

Razpis za štipendije in enkratne denarne pomoči

datum: 19. 07. 2018

Na Mestni občini Novo mesto z razpisom za štipendije in enkratne denarne pomoči znova prihajamo nasproti perspektivnim mladim dijakom in študentom in jim omogočamo, da razvijajo svoje posebne talente. Vloge sprejemamo do 5. oktobra 2018.

Pri izbiri štipendistov bodo ponovno imeli prednost izjemni dosežki, ki omogočajo promocijo ali razvoj občine na različnih področjih, kot so kultura, umetnost, šport in znanost. 

Višina izredne štipendije znaša 200 EUR/mesec za študij v Sloveniji in 300 EUR/mesec za študij v tujini, višina enkratne denarne pomoči za študij v tujini pa 500 EUR v enkratnem znesku. Občina tako po letu 2016, ko se je po nekaj letih ponovno odločila za uvedbo štipendij in denarnih pomoči, ponovno daje priložnost mladim Novomeščanom, da s pomočjo štipendiranja razvijajo svoje posebne talente. V letu 2016 so štipendije prejeli Gal Pavlin, Manja Slak in Uroš Prešern. Lani smo izbrali študentko dentalne medicine Anjo Fink, šahista Vida Dobrovoljca in teniško igralko Živo Falkner.

Celoten razpis in vlogo si lahko ogledate tukaj.

Kandidirajo lahko študenti in dijaki

Možnost za pridobitev štipendije imajo perspektivni študenti študijskih programov 1., 2. in 3. bolonjske stopnje in perspektivni dijaki srednješolskega izobraževanja, ki so državljani Republike Slovenije, imajo stalno prebivališče v Mestni občini Novo mesto, so v zadnjem zaključenem šolskem letu dosegli povprečno zaključno oceno najmanj 4, so v zadnjem zaključenem študijskem letu dosegli kot študentje povprečno oceno vseh opravljenih izpitov najmanj 8, so dosegli izjemne dosežke, niso zaposleni ali vpisani v evidenco brezposelnih oseb na Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje, nimajo statusa samozaposlene osebe, ki opravlja registrirano dejavnost, niso lastniki oziroma solastniki gospodarske družbe. Izjemoma se lahko podeli štipendija tudi kandidatu, ki ne izpolnjuje pogoja glede ocen, če na posameznem področju dosega izjemne dosežke, primerljive v evropskem in svetovnem prostoru, ter so ti nad dosežki tistih kandidatov, ki pogoje glede ocen izpolnjujejo.

Enkratne denarne pomoči so namenjene perspektivnim študentom študijskih programov 1., 2. in 3. bolonjske stopnje, ki se izobražujejo v tujini in so državljani Republike Slovenije, imajo stalno prebivališče v Mestni občini Novo mesto, so v zadnjem zaključenem študijskem letu dosegli povprečno oceno vseh opravljenih izpitov najmanj 8, so dosegli izjemne dosežke, niso zaposleni ali vpisani v evidenco brezposelnih oseb na Zavodu RS za zaposlovanje, nimajo statusa samozaposlene osebe, ki opravlja registrirano dejavnost, niso lastniki oziroma solastniki gospodarske družbe. Izjemoma se lahko podeli enkratna denarna pomoč tudi kandidatu, ki ne izpolnjuje pogoja glede ocen, če na posameznem področju dosega izjemne dosežke, primerljive v evropskem in svetovnem prostoru, ter so ti nad dosežki tistih kandidatov, ki pogoje glede ocen izpolnjujejo.

Pravočasno prispele in popolne vloge bo obravnavala komisija. O dodelitvi štipendij in enkratnih denarnih pomoči bodo kandidati pisno obveščeni najkasneje v 90 dneh od zadnjega dne za oddajo vlog. Število podeljenih izrednih štipendij in enkratnih denarnih pomoči bo po obravnavi vlog določeno skladno z razpoložljivimi sredstvi.

nazaj