Projekt M.I.N.E.: Socialna vključenost v digitalni svet

datum: 15. 05. 2018

Mestna občina Novo mesto sodeluje pri evropskem projektu M.I.N.E., ki zasleduje cilj spodbuditi mlade k razvoju nove evropske strategije za mlade in voditi udeležence k razpravi o prihodnjih izzivih, s katerimi se bo morala soočiti Evropa, da bi spodbudili sodelovanje mladih pri pripravi, izvajanju in ocenjevanju politik, naslovljenih nanje. Projektne aktivnosti so v skladu s temo 6. evropskega cikla strukturiranega dialoga "Mladi v Evropi: kaj sledi?", katerega cilj je optimalno premišljevanje in oblikovanje ukrepov za sodelovanje, zlasti z mladimi Evropejci.

Na projektu, ki je financiran v okviru programa Erasmus+, Ključni ukrep 3, sodelujejo 4 evropske države (Italija, Španija, Makedonija in Slovenija) in skupno 64 mladih, starih med 18 in 30 let ter 12 politikov odločevalcev. V Italiji partnerstvo sestavljajo Accademia Nuovi Studi Internazionali in občina Taviano; v Španiji občina La Palma Del Condado in the Red Juvenil Conect federation; v Makedoniji občina Stip in Cool Youth-Association for Cultural and Educational Development, v Sloveniji Mestna občina Novo mesto in Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto (DRPD).

Med 14. in 16. majem 2018 je DRPD v Novem mestu gostil sestanek predstavnikov vseh partnerjev, na katerem so se seznanili s temo socialne vključenosti v digitalnem svetu, stanjem v Sloveniji in izvedli številne aktivnosti, razprave ter pobude med mladimi in prisotnimi odločevalci. Projekt je bil podrobno predstavljen v ponedeljek, 14. 5. 2018, v sejni dvorani Mestne občine Novo mesto, kjer je udeležence pozdravil podžupan Mestne občine Novo mesto Boštjan Grobler. 

V nadaljevanju projekta bosta organizirana še 2 dogodka, v Španiji in Makedoniji, na temi podjetništvo ter migranti in urbana integracija. Pred zaključkom projekta bo predstavljen dokument R.E.S.T.A., ki bo vseboval skupna razmišljanja (Reflect – refleksija), inovativne vsebine, o katerih se bo razpravljalo (Talk-govori), operativne predloge in programske točke namenjene odločevalcem (Suggest - predlagaj), osebne vire in možnosti za konkretno izvedbo predstavljenih predlogov (Engage - sodeluj) ter seznam aktivnosti, ki jih je potrebno izvesti čim širši prenos dokumenta (Achieve - Doseži).
 

 

_DSC0803

nazaj