Skupaj_umirjamo_promet_v_Mestni_ob__ini_Novo_mesto.jpg

Skupaj proti (pre)hitrim voznikom

datum: 29. 06. 2018

V naši občini in v občini Kostel smo v okviru prizadevanj za večjo prometno varnost občanov na kritičnih prometnih lokacijah postavili prikazovalnika hitrosti: »Vi vozite«, zaradi katerih promet že poteka varneje. Že v prvem tednu postavitve se je delež prehitrih voznikov v Velikih Brusnicah zmanjšal za 11 odstotkov, na državni cesti v naselju Fara pa za 5 odstotkov.

Hitrost ubija, že nekaj let opozarja slovenska policija. Pri hitrosti 50 km/h je udarec vozila na naše telo enak padcu z višine 10 metrov. Pri hitrosti 100 km/h, pa je sila udarca enaka padcu z višine kar 40 metrov, kar pomeni veliko verjetnost, da bo pešec dobil izredno hude poškodbe, ali da trka ne bo preživel. Ker je torej že manjše znižanje hitrosti ključno za preprečevanje hudih prometnih nesreč, je umirjanje prometa v naseljih, kjer so pešci najbolj izpostavljeni, med ključnimi elementi preventivnega delovanja in učinkovit ukrep za zmanjšanje števila prometnih nesreč.

Skupaj umirjamo promet v občini Kostel (2)

Na pobudo podjetja Sipronika ter v sodelovanju Zavarovalnice Triglav in slovenskih občin, med katerimi je tudi naša občina in Občina Kostel je tako nastal projekt Skupaj umirjamo promet. Najbolj izrazito zmanjšanje deleža prehitrih voznikov v omenjenih občinah so zaznali v največji dolenjski občini, pri osnovni šoli in vrtcu v Velikih Brusnicah, na regionalni cesti Gabrje–Ratež, kjer je omejitev hitrosti 50 kilometrov na uro.

Za večjo varnost otrok

»Na Mestni občini Novo mesto smo se osredotočili na celovit pristop pri izboljševanju prometne varnosti na šolskih poteh. Osnova ukrepom, ki umirjajo promet in omogočajo varno pot v šolo, je pridobivanje statističnih informacij iz merilnih naprav in zato nadaljujemo z aktivnostmi za izboljšanje prometne varnosti, pri čemer so razumljivo v ospredju najbolj ranljivi udeleženci, to so otroci na šolskih poteh. Merilnik hitrosti smo po zgledu dosedanjih dobrih praks tokrat postavali v brusniški šolski okoliš, pri čemer smo veseli, da lahko v sodelovanju z Zavarovalnico Triglav uresničujemo vizijo varnega prometa,« je povedal podžupan Mestne občine Novo mesto Boštjan Grobler in dodal, da bodo s prikazovalniki v prihodnosti opremili še druge nevarne odseke in tako poskrbeli za še večjo varnost prav vseh udeležencev v prometu.

Delež prehitrih voznikov se je za 5 odstotkov znižal tudi v Občini Kostel, kjer je prikazovalnik hitrosti postavljen na državni cesti v naselju Fara, pri tamkajšnji osnovni šoli, vrtci in Centru šolskih in obšolskih dejavnosti Fara. Hitrost na tem odseku je omejena na 50 km/h. »Prikazovalnik hitrosti, ki smo ga postavili pred Osnovno šolo Fara, je velika pridobitev za našo občino. Gre namreč za prvi prikazovalnik hitrosti v občini. Prepričani smo, da bo pripomogel k osveščanju voznikov in upoštevanju predpisane hitrosti vožnje skozi naselje,« odločitev za postavitev prikazovalnika hitrosti tik ob vstopu v naselje Fara pojasni Boštjan Ožanič, predsednik Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Kostel. 

Inovativno orodje, ki učinkuje

 V treh letih je Zavarovalnica Triglav v sodelovanju s podjetjem Sipronika v preventivnem projektu Skupaj umirjamo promet po vsej Sloveniji postavila že 44 sistemov s pametnimi prikazovalniki hitrosti »Vi vozite«, ki voznike za zgledno vožnjo pohvalijo ali jim pokažejo, da njihovo vedenje za volanom ni zadovoljivo. Hkrati shranjujejo in obdelujejo podatke o prometu, ki so vidni na spletnem portalu www.vi-vozite.si, na spletnih straneh občine in na miniračunalnikih v šolskih avlah, tudi v avlah OŠ Brusnice in OŠ Fara. Sistem tako predstavlja inovativno in učinkovito rešitev ter je pomembno orodje za analizo podatkov in nadaljnje ukrepe za zmanjševanje hitrosti. »Kot v večini primerov se je tudi v obeh dolenjskih občinah, v katerih smo postavili prikazovalnika hitrosti »Vi vozite«, že zelo kmalu pokazal pozitiven učinek na udeležence v prometu,« je pojasnil direktor Sipronike Marjan Kržišnik.

Na Dolenjskem že 6 prikazovalnikov hitrosti

Za večjo prometno varnost si z različnimi aktivnostmi že vrsto let prizadevajo v Zavarovalnici Triglav, kjer v ospredje vseh svojih aktivnosti postavljajo varnost in odgovornost. »Na podlagi dosedanjih izkušenj dobro vemo, da prikazovalniki učinkovito umirjajo promet in tako resnično zvišujejo varnost na izbranih cestnih odsekih, zato smo tudi podprli postavitev dveh novih prikazovalnikov v Velikih Brusnicah in Fari,« je dejal David Toporš, direktor Območne enote Novo mesto Zavarovalnice Triglav.

Skupna prizadevanja za varnost v cestnem prometu so podprli tudi eni izmed ambasadorjev projekta po Sloveniji, in sicer člani Košarkarskega kluba Krka. »Na parketu sta pomembni hitrost in eksplozivnost. Pri vožnji skozi naselje pa igralci KK Krka stavimo na pozornost, umirjenost in potrpežljivost. Zato smo z veseljem postali »botri« prikazovalnikov hitrosti, ki voznike opozarjata na umirjeno vožnjo skozi Velike Brusnice in Faro, kjer je na cesti ogromno otrok. Tudi med počitnicami,« opozarjajo novomeški košarkarji.

Skupna prizadevanja za varnost v cestnem prometu so podprli tudi člani KK Krka

Na dolenjskem koncu je bilo v okviru akcije Skupaj umirjamo promet postavljeno že šest prikazovalnikov hitrosti: poleg najnovejših dveh v Velikih Brusnicah in Fari še po eden v Šmarjeških Toplicah in v Trebnjem ter dva, ki sta bila v Novem mestu postavljena že lani oziroma predlani (na Seidlovi cesti in v Šmihelu).

nazaj