_DSC0737.jpg

Spominski dan Mestne občine Novo mesto in dan državnosti

datum: 22. 06. 2018

Na Mestni občini Novo mesto obeležujemo spominski dan občine začetka osamosvojitvene vojne za samostojno Slovenijo in dan državnosti Republike Slovenije z različnimi dogodki, ki potekajo v teh dneh.

Spominski dan občine začetka osamosvojitvene vojne za samostojno Slovenijo in dan državnosti Republike Slovenije smo na Mestni občini Novo mesto obeležili v sodelovanju z Območnim združenjem veteranov vojne za Slovenijo Dolenjske v četrtek, 21. junija, na prireditvi na vrtovih Dolenjskega muzeja in s polaganjem venca na Pogancih in pokopališču v Prečni.

Na občini smo v statutu opredelili 26. junij kot spominski dan občine v spomin na osamosvojitveno vojno leta 1991, ko je bil izstreljen prvi naboj na Pogancih. Slavnostni govornik na četrtkovi prireditvi je bil generalmajor Ladislav Lipič, predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo, ki je v svojem nagovoru povzel razvoj osamosvojitvenih procesov slovenskega naroda. Poudaril je, da je bila vojna za samostojno Slovenijo častna in dostojanstvena in v skladu z načeli mednarodnega prava vojskovanja. Leta 1991 so pripadniki Teritorialne obrambe in takratne milice z vojnimi ujetniki in ranjenci okupatorske vojske ravnali humano in častno, zato tudi slovenska osamosvojitvena vojna nima okrutnih in nečloveških madežev kot večina drugih vojn.

Župan Gregor Macedoni je v svojem nagovoru poudaril: »Proslave, kot je današnja, nas navdajo z razmislekom, da ne gre zgolj za obujanje spominov, temveč da gre za realna življenja in realna dejanja, ki naj bi odražala zavedanje in zavest, zakaj ste se borili. Borili ste se/smo in se še za vrednote, kot so; svoboda, mir, spoštovanje, tolerantnost, strpnost in boljši jutri. To naj bo vodilo vsakega od nas v našem mikrokozmosu in v svetu, v katerem živimo. Vsak posameznik je kamenček znotraj celotnega mozaika in vsak lahko prispeva po svojih močeh najboljši del sebe.«

veteran-župan

Anton Klobčaver, predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Dolenjske, se je zahvalil vsem veteranskim društvom za udeležbo in poudaril pomen ohranjanja spomina na zavest, domoljubje in žrtve, ki so bile potrebne, da danes lahko živimo v svobodni in samostojni Sloveniji. Kulturni del progama so popestrili člani Mestne godbe Novo mesto pod vodstvom Roka Šincka.

Danes, 22. 6., je župan Gregor Macedoni položil venec na spomeniku na Pogancih skupaj z Antonom Klobčaverjem, predsednikom OZVVS Dolenjske, Jožetom Ribičem, častnim predsednikom OZVVS Dolenjske, Marjanom Draganom, predsednikom Policijsko-veteranskega društva Sever Dolenjske in Bele krajine in Vaskom Marošem, poveljnikom vojašnice Franca Uršiča. V Prečni na pokopališču so se poklonili spominu Franca Uršiča, ki je dal življenje za samostojno Slovenijo. Na obeh spominskih mestih in dogodkih je bil tudi brat Franca Uršiča.

 

Župan Gregor Macedoni pri spomeniku na Pogancih skupaj z Antonom Klobčaverjem, predsednikom OZVVS Dolenjske, Jožetom Ribičem, častnim predsednikom OZVVS Dolenjske, Marjanom Draganom, predsednikom Policijsko-veteranskega društva Sever Dolenjske in Bele krajine in Vaskom Marošem, poveljnikom vojašnice Franca Uršiča

Polaganje cvetja na pokopališču v Prečni

V soboto, 23. 6., ob 8. uri se bo pred spomenikom na Pogancih začel 16-kilometrski spominski pohod.

nazaj