Izjemna najdba knežjega groba na Kapiteljski njivi

datum: 21. 06. 2018

Na Kapiteljski njivi, prazgodovinskem grobišču v Novem mestu, je arheološka ekipa Dolenjskega muzeja po dobrem tednu arheoloških raziskav odkrila starejši železnodobni knežji grob z bronasto čelado, ki sodi v 4. stoletje pr. n. štetjem. Izjemno najdbo si je ogledal tudi župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni.

_DSC0716Gre za knežji grob premožnega bojevnika z železnim orožjem in bronasto čelado in prestižno lončeno posodo. Bronasta čelada, ki je veljala za statusni simbol in se je pojavlja v samo najbogatejših grobovih tega časa je negovskega tipa in obredno poškodovana, poslikana lončena posoda pa je verjetno uvožena z južnega območja Apeninskega polotoka.

_DSC0705

Grob sodi med najpomembnejše grobove starejše železne dobe na Slovenskem in dopolnjuje sliko halštatskodobne družbe in bojevniškega sloja na Dolenjskem, hkrati pa kaže na intenzivne Evropske povezave in na vpetost Slovenskega prostora v mednarodno trgovino, ki jih je omogočala domača proizvodnja železa.

Novo izjemno najdbo na Kapiteljski njivi si je ogledal tudi župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni, ki je izpostavil pomembnost najdbe in izrazil veselje, da se najdbe, ob finančni podpori Mestne občine Novo mesto, ki že 30 let podpira arheološka izkopavanja, nadaljujejo. »Dobili smo potrditev, da je zgodba na kateri gradimo pravilna, saj  nas novomeška arheologija že dolgo postavlja na svetovni zemljevid in je prepoznavna tudi v strokovnih krogih,« je še dodal.

_DSC0691

nazaj