20180214_105342-01.jpg

MONM sodelovala na projektu SOLIDA

datum: 20. 02. 2018

V Občini Lousada na Portugalskem se je med 14. in 16. 2. 2018 odvil tretji sestanek partnerjev projekta Solida, na katerem smo sodelovali tudi predstavniki občine in nevladnih organizacij iz Mestne občine Novo mesto.

Namen projekta Solida je vzpostaviti mrežo malih in srednjih občin z izhodiščem obravnave migracij kot priložnosti za razvoj občin. Občine se povezujejo z namenom medsebojne izmenjave dobrih integracijskih praks, izmenjave strokovnjakov, ki delujejo na področju migracij, in razvijanja skupnih standardov za vzpostavljanje uspešnejših mehanizmov integracije ter vključevanja migrantov. Na projektu sodelujejo partnerji iz Italije (Gioiosa Ionica), Malte (Birgu), Portugalske (Lousada), Grčije (Neapoli Sykies), Slovenije (Mestna občina Novo mesto), Španije (Santa Pola) in italijanski partnerji iz združenja Reti dei Comuni Solidali RECOSOL.

Tokratno srečanje je bilo namenjeno izmenjavi praks na temo »Začetni programi in politike za integracijo migrantov«. Prvi dan se je odvila okrogla miza, kjer so različne vladne in nevladne organizacije predstavljale nacionalne integracijske politike in prakse. Predstavili so več projektov in programov, med drugim prakso CNAIM (National Center for Support to the Integration of Migrants) z vzpostavljeno točko »One Stop Sop«, kjer lahko migranti uredijo vso zahtevano dokumentacijo na enem mestu. Predstavnik »Portugalskega sveta za begunce« pa je predstavil azilne politike in primere praks dela na terenu in sicer na mednarodni in na nacionalni ravni.  V okviru programa so si sodelujoči ogledali tudi historične znamenitosti Porta.

Drugi dan je bil namenjen predvsem predstavitvi statuta nove nastajajoče mednarodne mreže evropskih občin, nevladnih organizacij in drugih deležnikov, ki bodo delovali na področju vzpostavljanja bolj demokratičnih mehanizmov za participacijo migrantov. V drugem delu je bil organiziran ogled Občine Lousada in lokalne turistične kmetije.

Zadnji dan je bil namenjen evalvaciji in dogovorom o naslednjem srečanju, ki bo potekal v Občini Santa Pola v Španiji.

Na srečanju je sodelovalo 30 predstavnikov občin, nevladnih organizacij in druge zainteresirane javnosti iz šestih držav. Projekt je financiran iz programa Evropa za državljane 2014–2020.

SOLIDA logos

Povezane novice

03. januar

Drugo srečanje projekta SOLIDA v Erdutu

V občini Erdut, na Hrvaškem, je od 12. do 14.12. 2017 potekalo drugo srečanje v okviru projekta SOLIDA, ki so se ga udeležili predstavniki iz šestih držav, med njimi tudi predstavnika Mestne...

več >

nazaj