DSC_0846.jpg

Z veleposlanikom Črne gore o gospodarstvu in turizmu

datum: 07. 02. 2018

Župan Mestne občine Novo mesto mag. Gregor Macedoni je 6. februarja 2018 na vljudnostni obisk sprejel veleposlanika Črne gore prof. dr. Vujico Lazovića. Župan in veleposlanik sta se v pogovoru osredotočila na krepitev sodelovanja na gospodarskem in turističnem področju, izmenjala pa sta tudi poglede na visoko šolstvo in na ključne izzive, s katerimi se soočajo tako občine kot države.

Prof. dr. Lazović, ki je mandat veleposlanika v Sloveniji nastopil avgusta 2017,  je izrazil navdušenje nad uspešnimi novomeškimi podjetji in navedel podatke o črnogorskem gospodarstvu, katerega ključna panoga je turizem. Župan je predstavil projekt prenove mestnega jedra, pri čemer je veleposlanik poudaril, da je dobra infrastruktura temeljni pogoj za uspešen razvoj turistične ponudbe. Sogovornika sta se strinjala, da je v primeru večjih infrastrukturnih investicij, kot so ceste in podobno, potrebno regijsko sodelovanje, saj investicije ne zadevajo le razvoja ene občine, pri čemer pa dodatno težavo predstavlja velika razdrobljenost občin. Veleposlanika, ki kot profesor in nekdanji dekan dobro pozna mednarodni in slovenski visokošolski prostor, je zanimalo tudi področje visokega šolstva v občini. Pozdravil je načrte za razvoj novomeškega visokošolskega prostora, ki mu jih je predstavil župan.  

Sogovornika sta ob koncu pogovora izrazila zadovoljstvo, da se partnerstvo s črnogorskim mestom Herecg Novi že vrsto let tako uspešno razvija in se kaže kot redno odlično sodelovanje na socialnem, kulturnem, športnem in drugih področjih ter kot vzajemna pomoč in podpora pri različnih evropskih projektih. Partnerstvo Novega mesta in Herecg Novog traja že od leta 1971 in je najstarejše mednarodno partnerstvo Novega mesta.

nazaj