DSC_0824.JPG

Častni občan bo dr. Jože Gričar

datum: 06. 02. 2018

Občinski svet Mestne občine Novo mesto je na četrtkovi 27. redni seji sprejel predlog rebalansa občinskega proračuna za leto 2018 zaradi pooblastila Razvojnemu Centru Novo mesto za sodelovanje na ponovljeni dražbi za nakup prostorov Podjetniškega inkubatorja Podbreznik. Svetniki so potrdili tudi že junija napovedano zvišanje cen v novomeških vrtcih, ki je posledica dviga plač v javnem sektorju. Novomeščani smo z dopolnitvijo odloka o ulicah dobili Pavčkovo ulico, častni občan pa bo letos dr. Jože Gričar, zaslužni profesor na Univerzi v Mariboru.

Komisija za nagrade in priznanja je prejela 20 predlogov za letošnje občinske nagrajence, med tremi predlogi za častnega občana pa je dr. Gričarja predlagala zaradi njegovih pomembnih znanstvenih, pedagoških in raziskovalnih dosežkov na področju informatike.

Predlog Odloka o spremembi Odloka o proračunu Mestne občine Novo mesto za leto 2018, ki so ga svetniki potrdili po skrajšanem postopku, je povezan z zapleti po sodelovanju Razvojnega centra Novo mesto na dražbi za nakup prostorov, v katerih deluje Podjetniški inkubator Podbreznik. Podjetje IMOS holding, d.d. – v stečaju ima te prostore v lasti, RC Novo mesto jih je želel odkupiti na avgustovski dražbi, a je sodišče odločilo, da so bili razpisni pogoji nenatančni. Nova dražba je razpisana za 22. februar, Razvojni center Novo mesto pa je za ponovno udeležbo znova potreboval soglasje občinskega sveta.

Občinski svet je potrdil tudi napovedan dvig cen v novomeških vrtcih, ki je posledica odpravljanja anomalij najnižje vrednotenih delovnih mest v vzgoji in izobraževanju in januarja sprejetega Sklepa o uskladitvi minimalne premije KDPZ za javne uslužbence.

Nove spremembe so bile napovedane že junija, ko so se višale cene v vrtcih Ciciban, Pedenjped in Ringaraja. V omenjenih vrtcih novi predlog predvideva 3-% podražitev v prvi in 2,8-% podražitev v drugi starostni skupini. V vrtcih Stopiče in Brusnice (kjer so cene junija ostale nespremenjene) se cena za prvo starostno skupino zvišuje za 6 %, v drugi starostni skupini pa za 2,5 % (Stopiče) oziroma 4,5 % (Brusnice). Cene novomeških vrtcev tudi po tej spremembi ostajajo primerljive z ostalimi mestnimi občinami po Sloveniji, tako imamo na primer nižje cene kot Ljubljana in Koper, nekoliko nižje cene od novomeških pa imajo po naših podatkih v Mariboru in Murski Soboti.

Zaradi preselitve enote Videk (Vrtec Pedenjped) v nove prostore v Bršljinu so svetniki po skrajšanem postopku sprejeli Predlog Odloka o spremembah in dopolnitvah Odloka o ustanovitvi javnega vzgojno-varstvenega zavoda Vrtec Pedenjped.

Nova ulica v soseski Drska – Brod, kjer poteka gradnja večstanovanjskih objektov se po potrditvi Predloga Odloka o dopolnitvi Odloka o ulicah v Novem mestu imenuje Pavčkova ulica, po znanem dolenjskem rojaku, pesniku Tonetu Pavčku.

Na področju kadrovskih zadev so svetniki imenovali Mitjo Lična, Evo Filej Rudman, Zorko Hrovat in Mitjo Sadka za predstavnike ustanovitelja v Svet javnega zavoda Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto. Občinski svet je podal pozitivno mnenje h kandidaturama Mateje Andrejčič in Petra Jeniča za ravnatelja Osnovne šole Stopiče.

Občinski svet je v drugi obravnavi sprejel Odlok o programu stavbnih zemljišč za območje opremljanja »OPPN Bučna vas- vzhod/1« in Programa opremljanja stavbnih zemljišč za območje opremljanja »OPPN Bučna vas – vzhod«. Prav tako v drugi obravnavi sta bila sprejeta Odloka o kategorizaciji občinskih cest in kolesarskih poti v Mestni občini Novo mesto in Usklajeni predlog Odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu Poslovno storitvena cona Mačkovec-2. Svetniki so sprejeli tudi poslovni plan Komunale Novo mesto in se seznanili z letnim programom Nadzornega odbora Mestne občine Novo mesto.

nazaj