SMUG_EU_Novi_Marof_foto.JPG

Projekt SMUG EU se je začel na Hrvaškem

datum: 03. 01. 2018

Prvi mednarodni dogodek v okviru projekta SMUG EU - Small Municipalities against Euroscepticism project (Mala občine proti evroskepticizmu), ki ga vodi Lokalna akcijska skupina Prigorje-Zagorje iz Hrvaške, je od 11. do 13. novembra 2017 potekal v Novem Marofu.

Namen projekta je organizirati razpravo o evroskepticizmu s predstavniki civilne družbe in državljani  ter  določiti, katere skupine so na lokalni ravni evroskeptične, kateri so najpogostejši razlogi za pojav skepticizma, katere politike EU so najšibkejše in kako spremeniti evroskepticizem v spodbudo za spremembo politike EU. Poudarek bo na vrednotah, ki jih spodbuja EU pri zmanjšanju evroskepticizma, predvsem v lokalnih skupnostih.

Na  dogodku so bile predstavljene  projektne aktivnosti  in ugotovitve raziskave o evroskepticizmu na lokalnih območjih partnerjev. Poleg delavnic in razprav o evroskepticizmu so bila predstavljena tudi mnenja o evroskepticizmu s strani hrvaške evroposlanke, evropskih lokalnih oblasti in nevladnih organizacij.

Na dogodku so bili prisotni številni predstavniki lokalnih in regionalnih oblasti Novega Marofa, Prigorja in Zagorja, med njimi tudi hrvaški poslanec v Evropskem parlamentu, strokovnjak s Fakultete za politične znanosti Univerze v Zagrebu, mediji, zainteresirana javnost in vseh 15 partnerjev projekta: Lokalna akcijska skupina "Prigorje-Zagorje" (Hrvaška), občina Breznicki Hum (Hrvaška), občina Gornja Rijeka (Hrvaška), občina Breznica (Hrvaška), občina Krivogašhtani (Makedonija), Sopronkövesd Község Önkormányzata (Madžarska), občina Kameno (Bolgarija), Primaria Municipiului Bistrita (Romunija), občina Dagda (Latvija), občina Sremski Karlovci (Srbija), občina Torres Novas (Portugalska), Mladi za Marof (Hrvaška), združenje Dunav 1245 (Srbija), Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo meto (Slovenija) in Mestna občina Novo mesto (Slovenija),

To je bil prvi izmed šestih dogodkov. V prihodnosti bodo za EU pripraviljene smernice, kako se soočati z evroskepticizmom, kako se približati državljanom, da bi pridobili njihovo zaupanje in zagotovili pozitivno prihodnost EU. Projekt bo vzpostavil mrežo za sodelovanja med majhnimi občinami z namenom izmenjave izkušenj, boljšega razumevanja procesov oblikovanja politike v Uniji, spodbujanja vrednot EU in zmanjševanja evroskepticizma med lokalnim prebivalstvom.

Projekt je sofinanciran s strani EU v okviru programa Evropa za državljane.

SMUG EU_Logo

Povezane novice

20. oktober

Začetek projekta SMUG EU – »Majhne občine proti evroskepticizmu«

Mestna občina Novo mesto in Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto sta začela z aktivnostmi v okviru dvoletnega mednarodnega projekta SMUG EU – »Majhne občine proti evroskepticizmu«,...

več >

nazaj