IMG_9170k.jpg

Novo mesto zaželen partner ruske avtomobilske prestolnice Togliatti

datum: 04. 10. 2017

Delegacija Mestne občine Novo mesto je septembra pod vodstvom župana Gregorja Macedonija obiskala rusko mesto Togliatti. Novomeška delegacija je na obisk odpotovala na povabilo župana Togliattija Sergeja A. Antaševa.

Osrednji namen obiska je bil podpis protokola o nameri med mestoma Togliatti in Novo mesto, s čimer so se konkretizirali dosedanji stiki med mestoma, ki so bili prvič vzpostavljeni že leta 2011, ko je delegacija iz Togliattija prvič obiskala Novo mesto. Pomembno vlogo pri sodelovanju med mestoma ima Rusko-slovenski poslovni klub Togliatti, ki deluje pod okriljem in s finančno podporo javne agencije SPIRIT Slovenija. Člani poslovnega kluba so Novo mesto obiskali novembra 2013 v okviru uradnega obiska delegacije Vlade Samarske regije Ruske federacije v Sloveniji ter julija 2016 ob robu obiska ruskega predsednika Vladimirja Putina v Sloveniji. Med obiski v Sloveniji so predstavniki ruske strani izrazili prepričanje, da imata Togliatti in Novo mesto veliko skupnega, saj Novo mesto zaznamuje uspešno gospodarstvo in močna avtomobilska industrija ter velja za izvozno prestolnico Slovenije, Togliatti pa ob tem, da je središče ruske avtomobilske industrije, učinkovito razvija okolje za tuje investicije.

IMG 9008

Poudarek prvega obiska predstavnikov Mestne občine Novo mesto v Togliattiju je bil na predstavitvi gospodarskega potenciala Togliattija. Novomeška delegacija si je ogledala posebno gospodarsko cono, tehnološki park in poslovni inkubator ter obiskala tovarno ruskega avtomobilskega proizvajalca AvtoVAZ, ki proizvaja avtomobile znamke Lada, Renault, Nissan, Datsun in Dacia. Člani novomeške delegacije so se sestali z vodstvom omenjene družbe, v kateri enega ključnih položajev zaseda Novomeščan, nekdanji prvi mož novomeškega Revoza, Aleš Bratož. Poleg spoznavanja dobrih praks pri oblikovanju spodbudnega poslovnega okolja, obiska občine in lokalnega parlamenta je pomemben element obiska predstavljal tudi ogled šole Sergeja Pavloviča Koroljeva, ki se je povezala z osnovno šolo Center Novo mesto. Pogovori o konkretnih oblikah sodelovanja so potekali tudi na področju športa in visokega šolstva, posebno velik potencial pa se kaže pri turističnem povezovanju. Ruski gostitelji so pokazali velik interes za dolenjsko turistično ponudbo, tako za terme in zdraviliški turizem, kot tudi različne oblike kulturnega, športnega in zidaniškega turizma.

IMG 9119

Podporo sodelovanju med mestoma sta izrazila tudi ruski veleposlanik v Sloveniji dr. Doku Zavgajev in slovenski veleposlanik v Ruski federaciji Primož Šeligo, ki je prvi dan obiska v Togliattiju spremljal novomeško delegacijo. Vzpostavljeno sodelovanje med Novim mestom in Togliattijem je skladno z usmeritvami Slovensko-ruske medvladne komisije za gospodarsko-trgovinsko in znanstveno-tehnično sodelovanje, ki ji predsedujeta slovenski minister za zunanje zadeve Karl Erjavec ter ruski minister za zveze in množične komunikacije Nikolaj Nikiforov in se ukvarja predvsem z usklajevanjem pomembnejših gospodarskih projektov med Rusijo in Slovenijo.

 

nazaj