DSC_0355.JPG

Pojasnilo Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije

datum: 27. 09. 2017

V zvezi z odstranitvijo dreves objavljamo še pojasnila, ki nam jih je v imenu Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije podal dr. Tomaž Golob, pomočnik vodje območne enote.

1. Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije je na vlogo Mestne občine Novo mesto izdelal konservatorski načrt za namen prenove Glavnega trga, Rozmanove ulice in kandijskega križišča v zgodovinskem jedru Novega mesta, ki je razglašen za kulturni spomenik lokalnega pomena. Zavod je v konservatorskem načrtu ovrednotil spomeniško območje in podal usmeritve za njegovo prenovo. Na Glavnem trgu je posebno pozornost posvetil urbanistični, arhitekturni in likovni reštivi akademika, urbanista, arhitekta in konservatorja Marjana Mušiča. Po njegovih načrtih je bil Glavni trg obnovljen leta 1950 in je v tej podobi ostal do današnjih dni. So se pa v tem času dogodile tudi manjše spremembe, ki so se poleg večkrat spremenjenega prometnega režima na Glavnem trgu (prvotno je po Glavnem trgu potekal dvosmerni promet) nanašale predvsem na drevesa. Tako je bil odstranjen topol pri trgovini Mueller, odstranjenih pa je bilo tudi šest (na vsaki strani rotovža po trije) topolov ob rotovžu, ki so bili nadomeščeni z neustreznimi koprivovci, od katerih so ohranjeni le štirje, pa še ti so bili posajeni asimetrično.

2. Zavod je v konservatorskem načrtu na podlagi vrednotenja podal usmeritev, da je potrebno ohraniti oz. dopolniti Mušičevo arhitekturno in likovno rešitev Glavnega trga. To pomeni, da se rekonstruira zasaditev dreves po njegovem originalnem načrtu. V praksi to pomeni, da se koprivovce ob rotovžu zamenja s šestimi steblastimi hrasti (za topole se zaradi njihove alergenosti nismo odločili, steblasti hrasti pa so jim zelo podobni), steblasti hrast se ponovno posadi tudi pred trgovino Mueller, prav tako se v celoti zamenja oz. dopolni linija gabrov v spodnjem delu trga. Prav tako bosta tudi v bodoče rastli robinji ob spomeniku obešenima partizanoma pred bivšo trgovino Mura. Če seštejemo, bo na Glavnem trgu po prenovi več dreves kot jih je bilo sedaj, zlasti ker so gabri v spodnjem delu trga počasi odmirali, nekateri so bili nadomeščeni, marsikateri pa tudi manjka. Vsa nova drevesa bodo posajena v drevoredni velikosti.

3. Zavod razume zaskrbljenost Novomeščanov, ki se globoko istovetijo s svojim mestom, zato so na zavodu v sodelovanju z Mestno občino Novo mesto večkrat javno predstavili v konservatorskem načrtu podane rešitve, konservatorski načrt je bil s strani Mestne občine Novo mesto tudi uradno razgrnjen, še vedno je dostopen na spletni strani Mestne občine Novo mesto, in na koncu so v sodelovanju z Mestno občino Novo mesto in številnimi novomeškimi društvi tudi izvedli delavnico s krajani na Ekonomski šoli Novo mesto, ki se je je udeležilo dobrih sto prebivalcev Novega mesta. Konservatorski načrt je bil s tem družbeno verificiran in je v nadaljevanju služil kot strokovno izhodišče za izvedbo javnega natečaja. Izbrana natečajna rešitev, po kateri bo obnovljen Glavni trg, v celoti upošteva konservatorski načrt.

nazaj