vodilna slika

Urejanje mreže kolesarskih in pešpoti se nadaljuje na Otočcu

datum: 07. 07. 2017

Občinski svet Mestne občine Novo mesto je včeraj na 23. redni seji sprejel odloke o podlagah za odmero komunalnih prispevkov v naseljih Šentjošt, Verdun in Potov vrh, programe opremljanja stavbnih zemljišč, pa tudi spremembe in dopolnitve občinskega prostorskega načrta.

Občinski svet Mestne občine Novo mesto je včeraj na 23. redni seji sprejel odloke o podlagah za odmero komunalnih prispevkov v naseljih Šentjošt, Verdun in Potov vrh, programe opremljanja stavbnih zemljišč, pa tudi spremembe in dopolnitve občinskega prostorskega načrta. Zaradi nujnih vzdrževalnih del je bil sprememb in dopolnitev deležen tudi občinski lokacijski načrt Univerzitetni kampus Novo mesto. Celovito urejanje kolesarskih in pešpoti se nadaljuje z novima odredbama o spremembi prometnega režima na občinskih cestah Otočec – Dolenje Kronovo in Lešnica – Otočec.

DSC 1593.JPG

Občinski svetniki so v drugi obravnavi sprejeli odloke o podlagah za odmero komunalnega prispevka za izgradnjo kanalizacijskega omrežja v naselju Šentjošt, delu naselja Verdun in v naselju Potov vrh. Za našteta naselja so sprejeli tudi program opremljanja stavbnih zemljišč s kanalizacijskim omrežjem.

V Šentjoštu in delu naselja Verdun bo za povprečno velik obstoječi stanovanjski objekt neto tlorisne površine 182,00 m2 na območju opremljanja na parceli, ki meri 204,00 m2 (pri izračunu parcel smo upoštevali stavbišče x 1,5) komunalni prispevek znašal 1.717,00 EUR.

Na Potovem vrhu bo za povprečno velik obstoječi stanovanjski objekt neto tlorisne površine 178,00 m2 na območju opremljanja na parceli, ki meri 187,00 m2 (pri izračunu parcel smo upoštevali stavbišče x 1,5) komunalni prispevek znašal 1.510,00 EUR.

Odstopanja od navedenih izračunov višine komunalnega prispevka za povprečen objekt so odvisna od dejanske neto tlorisne površine posameznega objekta in pripadajoče gradbene parcele.

V prvi obravnavi so svetniki sprejeli tudi odloke o programu opremljanja stavbnih zemljišč za območje opremljanja »OPPN Šipčev hrib« in »OPPN Bučna vas-vzhod/1«, pa tudi Programa opremljanja stavbnih zemljišč za območji opremljanja: »OPPN Šipčev hrib« in »OPPN Bučna vas-vzhod/1«.

Svetniki so v prvi obravnavi sprejeli dopolnjen osnutek sprememb in dopolnitev občinskega prostorskega načrta Mestne občine Novo mesto (SD OPN 4). Pri tem gre za nadaljevanje politike podpore gospodarstvu, saj je razlog za spremembe in dopolnitve prostorskega načrta v potrebi podjetja Krke po gradnji novih parkirnih mest v Kosovi dolini. Na Mestni občini Novo mesto pa želimo z dopolnitvami prostorskega načrta urediti dostopno cesto s spremljajočo potrebno infrastrukturo do Arheološkega parka Situla, omogočiti gradnjo telovadnice ob Gimnaziji Novo mesto, gradnjo mostu čez Krko med Loko in Kandijo ter gradnjo novega vrtca na Otočcu.

 DSC 1578.JPG

Občinski svet je v prvi obravnavi sprejel odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o občinskem lokacijskem načrtu Univerzitetni kampus Novo mesto. Ker izvedbe univerzitetnega kampusa v Drgančevju ni mogoče časovno opredeliti, je v našem interesu , da preprečimo nadaljnje propadanje obstoječih objektov in zagotovimo njihovo varno uporabo. Spremembe in dopolnitve omogočajo pridobitev gradbenih dovoljenj za nujno vzdrževanje in rušitev stavb, pri katerih obnova ni smiselna.

Občinski svet je sprejel predloga odredb o spremembi prometne ureditve na občinski cesti JP 798961, Otočec - Dolenje Kronovo in občinske ceste LC 295311, Lešnica - Otočec (od km 2,160 do km 3,120). Občinska cesta Otočec - Dolenje Kronovo bo odslej prvenstveno namenjena kolesarjem in dostopu do kmetijskih zemljišč, treh stanovanjskih in enega poslovnega objekta. Sprejeta odredba na cesti Lešnica – Otočec pa ukinja motorni promet, območje pa bo tako odslej namenjeno kolesarjem, pešcem, dostopu do zasebnih zemljišč in za potrebe intervencije. Župan Macedoni je pri obravnavi omenjenih odredb, vezanih na področje Otočca, predstavil širšo sliko urejanja kolesarskih in peš poti po celotni občini, saj so v izvedbi ali načrtovanju tudi številni drugi sorodni projekti.

Na področju premoženjsko - pravnih zadev so svetniki sprejeli druge dopolnitve načrta ravnanja s stvarnim premoženjem Mestne občine Novo mesto za leto 2017 – druge dopolnitve načrta razpolaganja z nepremičnim premoženjem za leto 2017 in prve dopolnitve načrta pridobivanja premičnega premoženja v posamični vrednosti nad 10.000 EUR.

Prav tako je bil sprejet sklep o ugotovitvi javne koristi za razlastitev enajstih nepremičnin na Daljnem vrhu, svetniki pa so sprejeli tudi sklep o ukinitvi statusa javnega dobra štirih nepremičnin v Zagorici, ene nepremičnine v Stranski vasi in dveh v Velikem Podljubnu.

Na področju kadrovskih zadev so svetniki sprejeli sklep o imenovanju Roberta Sotlerja za predstavnika Mestne občine Novo mesto v Svet zavoda Splošna bolnišnica Novo mesto. Za nadomestnega predstavnika ustanovitelja Mestne občine Novo mesto v Svet javnega zavoda Gasilsko – reševalni center Novo mesto so imenovali Roberta Oberča, v Upravnem odboru Fakultete za industrijski inženiring pa bo ustanoviteljico Mestno občino Novo mesto odslej zastopal dr. Janez Povh.

Svetniki so podali pozitivno mnenje vsem trem kandidatom za imenovanje direktorja javnega zavoda Razvojno izobraževalni center Novo mesto, prednost pa je dal kandidatki Gabi Ogulin Počrvina. Poleg nje sta se na razpis javila še Ema Perme in Gregor Sepaher.

Župan Macedoni je v svojem poročilu podal nekaj novih informacij o poteku prenove mestnega jedra, ki se bo začela v letošnjem letu. V sklopu načrtovanih kolesarskih in peš povezav je pojasnil, da trenutno poteka urejanje večnamenskih poti v sklopu rekonstrukcije Straške ceste in komunalnega urejanja gospodarske cone Na Brezovici. Poleg tega se v kratkem obeta začetek del v Velikih Brusnicah in sanacija dotrajanega cestišča na Šmihelskem mostu ter priprava na komunalno urejanje gospodarske cone Livada in ureditev podkonstrukcije za pokritje Velodroma. V teku je tudi energetska sanacija vrtcev in šol. Župan je pojasnil postopke, ki tečejo v zvezi s prenovo Narodnega doma in najemom prostorov za RIC Novo mesto. V zaključku je izpostavil nov razpis za izredne štipendije in enkratne denarne pomoči ter novo, poletno obdobje okoljevarstvene kampanje Vse se vrača.

DSC 1568.JPG

Občinski svet je po skrajšanem postopku sprejel odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o organizaciji in delovnem področju občinske uprave Mestne občine Novo mesto in odlok o spremembah Odloka o ureditvi cestnega prometa v Mestni občini Novo mestom. Namen sprejetja sprememb odloka je uskladitev občinske uprave zaradi novoustanovljenega organa skupne občinske uprave Medobčinski inšpektorat in redarstvo Mestne občine Novo mesto in občine Straža. Hkrati se bodo s spremembo odloka naloge Urada za gospodarske javne službe ustrezneje umestile v druge urade občinske uprave.

Svetniki so sprejeli odredbo o spremembah Odredbe o izvedbenih aktih k Odloku o ureditvi cestnega prometa v Mestni občini Novo mesto, s katero od javnega podjetja Komunala Novo mesto d.o.o. prevzemamo pobiranje in nadzor nad plačevanjem parkirnine.

Svetniki so sprejeli obvezno razlago 135. člena Odloka o občinskem prostorskem načrtu Mestne občine Novo mesto in sklep o vzpostavitvi videonadzora pri romskem vrtcu.

Občinski svet je podal soglasje k statutu javnega zavoda Zavod za šport, kulturo, turizem in mladino Novo mesto.

 

nazaj