vodilna slika

Do poletja novi infrastrukturni projekti v naši občini

datum: 17. 05. 2017

Na Mestni občini Novo mesto nadaljujemo ambiciozen nabor projektov, ki jih želimo začeti do letošnjega poletja.

Na Mestni občini Novo mesto nadaljujemo ambiciozen nabor projektov, ki jih želimo začeti do letošnjega poletja. Med večje projekte na področju cestne infrastrukture sodijo prenova dela Straške ceste, priključek Kettejevega drevoreda na Seidlovo cesto ter povečanje parkirišča na Trdinovi ulici. Tem projektom se pridružujejo komunalno urejanje gospodarske cone na Brezovici in prenova vodovoda v Smolenji vasi, energetska sanacija vrtcev in šol ter drugih občinskih javnih objektov. Večina projektov se bo začela ali izvedla v času poletnih počitnic, da bi dela kar najmanj ovirala občane pri vsakodnevnih opravilih. Nadaljujejo se tudi priprave na najzahtevnejši projekt, prenovo mestnega jedra, ki se začenja konec poletja, in dobro sodelovanje s krajevnimi skupnostmi pri manjših projektih, ki pozitivno vplivajo na kakovost življenja občanov. 

DSC 0015.jpg

Eden ključnih projektov v letu 2017 je prenova odseka Straške ceste med Mirnopeško cesto in priključkom Ulice Bršljin, ki pomembno prispeva k sklenitvi dela kolesarskih poti. V sklopu projekta je predvidena rekonstrukcija vozišča, izgradnja kolesarske steze, pločnika in javne razsvetljave ter obnova ostale gospodarske javne infrastrukture. Dela se začenjajo v prihodnjem tednu, najprej na Ulici Bršljin, kjer bo zaradi del uvedena približno enomesečna popolna zapora z urejenimi obvozi. Investicijo v vrednosti 760 tisoč evrov brez DDV bo izvedlo podjetje CGP, dela pa se predvidoma zaključujejo v oktobru. 

V drugi polovici junija bo sledila obnova dotrajanega in prometno obremenjenega priključka Kettejevega drevoreda na Seidlovo cesto. Priključek bo razširjen, dobil bo ločen levi zavijalni pas, dodatno pa je na tem območju predvidena še obnova kanalizacije in vodovoda ter obnova dela cestne razsvetljave. Investicija bo znašala 333 tisoč evrov brez DDV. Dela bodo predvidoma potekala do avgusta 2017.

Pričetku del na področju cestne infrastrukture se pridružuje urejanje komunalne infrastrukture. V sredini junija bo steklo komunalno urejanje gospodarske cone Na Brezovici, ki med drugim vključuje ureditev vodovoda, kanalizacije, avtobusne postaje, cestne razsvetljave in dograditev ceste ter pločnika, ki bo služil tudi za potrebe ureditve večnamenske poti. Izbor izvajalca je v teku, ocenjena vrednost investicije pa znaša 2,17 milijona evrov brez DDV, pri čemer je občina upravičena do 980.000 EUR kohezijskih sredstev, ki jih je pridobila na razpisu Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologije. V začetku junija se bodo prav tako začela dela na vodovodu v Smolenji vasi. Poganjanja s ponudniki za izvedbo del potekajo, investicija je ocenjena na 480 tisoč evrov z DDV. Dela se bodo predvidoma zaključila do letošnjega septembra. 

Na področju šolstva bo v letošnjem letu izjemno pomemben projekt energetske sanacije vrtcev in šol. Aprila smo od Ministrstva za infrastrukturo prejeli odločbo o sofinanciranju projekta v višini 1.181.440,57 evrov, kar je bil ključni pogoj za izvedbo projektov. Začetek gradbenih del je načrtovan za sredino junija, večina del pa bo izvedena v času šolskih počitnic. Zaključek del je načrtovan za oktober, predaja namenu pa za november 2017, ko se začne izvajanje drugega dela – zagotavljanje stroškovnih prihrankov na podlagi izvedenih ukrepov. V sklopu projekta bomo z lastnimi sredstvi izvedli še sanacijo vlage v kletnih prostorih in radona na podružnični šoli Podgrad. Objavljen je razpis za pridobitev izvajalca, dela bodo potekala sočasno z energetsko sanacijo. V teku je tudi javno naročilo za izvedbo zadnjega sklopa menjave oken na Onazaj