vodilna slika

Občinski prostorski načrt: osnova za nadaljnji razvoj občine

datum: 25. 11. 2009

Novomeški svetniki in svetnice so včeraj soglasno potrdili Občinski prostorski načrt.

Občinski svet Mestne občine Novo mesto je včeraj sprejel Občinski prostorski načrt (OPN) Mestne občine Novo mesto. Gre za krovni prostorski akt, ki bo podlaga za nadaljnji razvoj občine. Omenjeni dokument so novomeški občinski svetniki in svetnice potrdili soglasno. Mestna občina Novo mesto pa je tako prva mestna občina s sprejetim Občinskim prostornim načrtom.

OPN je temeljni strateški in izvedbeni prostorski akt, ki prvič po letu 1986 celostno na novo načrtuje prostorski razvoj Novega mesta, pomembnejših lokalnih središč in tudi podeželja v občini ter hkrati predpisuje prostorske izvedbene pogoje za gradnjo. Nadomestil bo do sedaj veljavne prostorske sestavine planskih aktov občine in prostorskoureditvene pogoje.

Kot je med drugim poudaril župan Mestne občine Novo mesto Alojzij Muhič, je sprejem dokumenta še posebej pomemben, ker Novo mesto v urbanem omrežju Slovenije krepi status središča nacionalnega pomena in najpomembnejšega središča gospodarskega razvoja, dejavnosti družbene infrastrukture, oskrbnih, storitvenih, upravnih in drugih dejavnosti v Jugovzhodni Sloveniji.

Občinski prostorski načrt prinaša številne nove priložnosti. Med ključne projekte se uvrščajo širitev Poslovno-industrijske cone Cikava, gospodarska cona ob avtocesti, umestitev Arheološkega parka na Marofu, nove površine za razvoj centralnih dejavnosti ob mestnih vpadnicah, okrepitev razvoja stanovanjskih območij s storitvenimi dejavnostmi v severnem in južnem delu mesta. Pomembna pridobitev je uskladitev poteka mestnega obroča obvoznih cest kot dela tretje razvojne osi in nova zbirna cesta v območju južno od Regrče vasi.

izredna seja   opn ZA NET.jpg

svetniki in svetnice 1 ZA NET.jpg

 

nazaj