vodilna slika

Sklic 4. izredne seje Občinskega sveta Mestne občine Novo mesto

datum: 19. 11. 2009

Seja bo v torek, 24. novembra 2009, ob 16. uri.

Številka: 032-32/2009

Datum:   19. 11. 2009

OBČINSKEMU SVETU

MESTNE OBČINE NOVO MESTO

 

 

Na podlagi 21. in 24. člena Poslovnika Občinskega sveta Mestne občine Novo mesto (Uradni list RS, št. 96/2008)

 

s  k l  i  c u  j  e  m

 

4. izredno sejo Občinskega sveta Mestne občine Novo mesto,

 

in sicer v torek, 24. novembra 2009, ob 16. uri

 

v sejni dvorani Mestne občine Novo mesto,

Novo mesto, Glavni trg7 (Rotovž).

 

Za sejo predlagam naslednji 

d n e v ni   r e d:

 

1. Predlog Odloka o občinskem prostorskem načrtu Mestne občine Novo mesto - druga obravnava

 

Priloženo je gradivo za odločanje, ki je objavljeno tudi na spletni strani Mestne občine Novo mesto www.novomesto.si.

 

Razlogi za sklic izredne seje:

Na podlagi 24. člena Poslovnika Občinskega sveta Mestne občine Novo mesto v zvezi z drugo obravnavo predloga Občinskega prostorskega načrta Mestne občine Novo mesto (v nadaljevanju: OPN) ocenjujem, da obstajajo razlogi za sklic izredne seje.

 

OPN je nov prostorski načrt za celotno občino, ki je pripravljen na temeljitih in ažurnih analizah ter vrednotenjih prostora, analizah potreb občanov in gospodarstva oz. celotne družbene skupnosti. Cilj Mestne občine Novo mesto, ki se uresničuje tudi skozi OPN, je utrjevanje statusa Novega mesta kot regionalnega gospodarskega, izobraževalnega in kulturnega središča trenutne statistične regije, kar pomeni, da mora MONM zagotavljati potrebne gradbene površine za nadaljnji prostorski razvoj Novega mesta. To vključuje  povečanje površin predvsem za gospodarstvo, za stanovanjsko gradnjo, športno rekreacijskih in drugih skupnih površin ter infrastrukture. S tem bo zagotovljen splošni razvoj, Novo mesto pa bo kot regijsko središče postalo še bolj zanimivo za stalno naselitev in za nove naložbe.

 

Hkrati z razvojem Novega mesta  je potrebno zagotavljati tudi uravnotežen prostorski razvoj drugih predelov občine s pomembnimi lokalnimi središči in ohranjati poseljenost podeželja.

 

Če želimo slediti temu cilju in glede na to, da so izpolnjeni pogoji za sprejem OPN, saj je minister, pristojen za prostor, s sklepom št. 35016-79/2007/69 z dne 18. 11. 2009 OPN potrdil, je treba OPN čim prej sprejeti. Postopek priprave OPN poteka že od leta 2005. V času od pričetka priprave se je spremenil krovni zakon o prostorskem načrtovanju, spremenili so se pomembni zakoni na področju varstva naravnih in kulturnih sestavin okolja in številni podzakonski predpisi. Nekateri vlagatelji pobud za načrtovanje prostorskih ureditev zato čakajo na sprejem OPN že pet let ali več. V interesu Mestne občine Novo mesto je, da predlog OPN, ki je usklajen z nosilci urejanja prostora, čim prej sprejme in uveljavi. Ker obravnava predloga OPN v rokih rednih sej Občinskega sveta ne omogoča uveljavitve dokumenta v koledarskem letu 2009, je smiselno skrajšati roke v okviru sklica izredne seje.

Poleg zgoraj navedenih razlogov pa prvi odstavek 95. člena Zakona o prostorskem načrtovanju (ZPNačrt) določa, da mora občina sprejeti občinski prostorski načrt najkasneje v 24 mesecih po uveljavitvi Pravilnika o vsebini, obliki in načinu priprave občinskega prostorskega načrta ter pogojih za določitev območij sanacij razpršene gradnje in območij za razvoj in širitev naselij (Uradni list RS, št. 99/07). Navedeni Pravilnik je bil objavljen v Uradnem listu RS dne 30. 10. 2007 in uveljavljen petnajsti dan po dnevu objave. Ker je štiriindvajsetmesečni rok za sprejem OPN iztekel dne 15. 11. 2009, je treba OPN obravnavati in sprejeti v čim krajšem času.

 

S spoštovanjem

 

 

 

 

Alojzij MUHIČ,

župan

 

 

Vabljeni:

 

1.   članice in člani Občinskega sveta Mestne občine Novo mesto,

2.   mag. Jože Kobe, v. d. direktorja Občinske uprave,

3.   predstavniki Občinske uprave,

4.   izdelovalci gradiva in

5.   predsednik Nadzornega odbora Mestne občine Novo mesto. 

 

25  seja.jpg 

nazaj