vodilna slika

Tudi letos smo se spomnili žrtev prometnih nesreč

datum: 14. 11. 2009

Pred novomeškim rotovžem so tudi letos zagorele svečke ob svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč.

Mestna občina Novo mesto se je tudi letos pridružila aktivnostim ob svetovnem dnevu spomin na žrtve prometnih nesreč. Pred rotovžem so tako ob 17. uri zagorele svečke, med drugim je v spomin na žrtve, ki so jih terjale naše ceste, svečo prižgal tudi novomeški podžupan Rafko Križman.

»Vsaka žrtve je žrtev, ki boli. Ne tistega, ki odhaja, pač pa tiste, ki ostajajo,« je med drugim na popoldanski novinarski konferenci dejal podžupan Mestne občine Novo mesto Rafko Križman. Ob tem je spomnil tudi na vse, ki se v prometnih nesrečah poškodujejo. Po ocenah strokovnjakov na svetovnih cestah namreč letno umre približno 1.26 milijona ljudi, dnevno to pomeni smrt najmanj 3450 ljudi. V prometnih nesrečah pa se po svetu letno poškoduje okoli 50 milijonov ljudi, 5 milijonov jih za vedno ostane invalidnih.

Tajnik Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne Občine Novo mesto Milan Bratić je med drugim povedal, da si Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu prizadeva, da na novomeških občinskih cestah ne bi bilo smrtnih žrtev.

Pomočnik komandirja Policijske postaje Novo mesto Andrej Novak pa je med drugim poudaril, da se na območju Policijske uprave Novo mesto stanje prometne varnosti izboljšuje. Letos so namreč zabeležili 10 odstotkov manj prometnih nesreč kot v enakem obdobju lani.

O svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč
Svetovna zdravstvena organizacija je leta 2007 tretjo nedeljo v novembru imenovala za svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč. Številne nevladne organizacije, ki združujejo žrtve prometnih nesreče, so takrat prvič po različnih državah sveta organizirale vrsto aktivnosti, ki so jih podprle tako vladne kot tudi nevladne organizacije.

Koordinator aktivnosti ob svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč je v Sloveniji Zavod Varna pot, projektu pa se letos že drugič pridružuje tudi Mestna občina Novo mesto.

Da ne bi tako zaskrbljujoči podatki ostali le statistika, pa so letos akcijo v Sloveniji podprli tudi svojci mladih deklet in fanta, ki so umrli v prometni nesreči na avtocesti pri Arji vasi, ko se je vanje zaletel vinjen voznik, ki je vozil v napačno smer. Na pobudo svojcev tako medijska orodja ob svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč vključujejo tudi slike in podatke njihovih otrok -  da bi statističnim podatkom dali ime in priimek.

 

 

 

 

nazaj