vodilna slika

FOTO: Prebivalci Jugorja s kakovostno pitno vodo

datum: 14. 11. 2009

Novomeški župan je namenu predal novi vodovod in kanalizacijo Jugorje.

Prebivalci vasi Jugorje nad Gabrjem so se danes razveselili nove pridobitve. Župan mestne občine Novo mesto Alojzij Muhič je namreč skupaj z direktorjem Komunale Novo mesto Bojanom Kekcem ter krajanom in podpredsednikom Krajevne skupnosti Gabrje Gregorjem Klemenčičem namenu predal vodovod in kanalizacijo Jugorje.

Naselje Jugorje je bilo namreč eno od zadnjih v Mestni občini Novo mesto, ki ni imelo zagotovljene oskrbe z neoporečno pitno vodo. Analize vode so več let kazale, da je voda iz vaškega vodovoda, iz katerega se je napajalo naselje Jugorje, neprimerna za pitje in so jo morali uporabniki prekuhavati.

Naselje Jugorje, kjer živi 68 prebivalcev v 21 gospodinjstvih, pa ni imelo urejenega tudi odvajanja odpadnih voda. Obstoječe sanitarne odpadne vode so bile namreč speljane v greznice, le v manjšem delu, pri starejših kmečkih objektih, pa v gnojnične jame. Tovrstno stanje je bilo nesprejemljivo, ker je predstavljalo slabe higiensko-sanitarne razmere za prebivalstvo in onesnaževalo zemljišča, podtalnico in vodotoke.

O investiciji
Novi vodovod in kanalizacija sta tako dobrodošla pridobitev za krajane. Novi vodovod Jugorje se sicer navezuje na vodovod Gabrje. Zaradi dotrajanosti in neustreznih presekov cevovoda za zagotavljanje ustreznih požarnih količin vode naselju Jugorje pa je bil zamenjan tudi ves obstoječi cevovod. Hkrati z gradnjo so bili obnovljeni še vodovodni priključki.

Kanalizacija je bila zgrajena v ločenem sistemu, in sicer padavinska in fekalna kanalizacija. Šest povezovalnih kanalov fekalne kanalizacije, ki so med sabo povezani, je priključenih na obstoječe kanalizacijsko omrežje v naselju Gabrje. Zaradi geografsko razgibanega terena pa je potrebno del fekalnih odplak prečrpavati. Hkrati z gradnjo primarnega kanalizacijskega omrežja so bili zgrajeni tudi hišni kanalizacijski priključki.

Z izgradnjo vodovoda in kanalizacije v naselju Jugorje je Mestna občina Novo mesto tako zagotovila neoporečno pitno vodo iz javnega vodovodnega omrežja in uredila odvajanje odpadnih vod, s čimer so se bistveno izboljšali bivalni pogoji prebivalstva. Izvedba projekta pa bo tudi pozitivno vplivala tudi na okolje: zmanjšanje onesnaževanja tal, podtalnice in vodotokov.

V sklopu projekta je bilo sicer zgrajeno 1.055 metrov fekalne kanalizacije, 197 metrov meteorne kanalizacije, 1.002 metrov vodovodnega omrežja, prenovljen je bil obstoječi vodohran, zgrajena črpališča za fekalno kanalizacijo in za prečrpavanje pitne vode, 22 hišnih vodovodnih priključkov, 21 hišnih kanalizacijskih priključkov, v celoti pa je bil tudi obnovljen zgornji ustroj ceste po naselju Jugorje.

Skupna vrednost projekta, ki ga je Mestna občina Novo mesto zaključila v dveh mesecih in pol, je 495.654 evrov. Sredstva je zagotovila Mestna občina Novo mesto (v okviru državnih sredstev, namenjenih občinam za sofinanciranje investicij v skladu z določili 23. člena Zakona o sofinanciranju občin).

vodovod jugorje 4 ZA NET.jpg

vodovod jugorje 5 ZA NET.jpg

vodovod jugorje 6 ZA NET.jpg

vodovod jugorje 3 ZA NET.jpg

vodovod jugorje 7 ZA NET.jpg

vodovod jugorje 2 ZA NET.jpg

vodovod jugorje 1 ZA NET.jpg

 

nazaj