vodilna slika

13. oktober je Evropski dan prometne varnosti

datum: 13. 10. 2008

Akcija Ulice otrokom poteka tudi v Novem mestu.

Evropska unija je razglasila 13. oktober 2008 za Evropski dan prometne varnosti in pozvala vse države članice, da na ta dan organizirajo posebne preventivne akcije na temo varnost v mestih. Osrednja prireditev s predstavitvijo evropskih projektov in primerov dobre prakse bo potekala v Parizu, v Sloveniji pa na ta dan poteka akcija Ulice otrokom, ko bodo za promet zaprte ulice v okolici šol in vrtcev, kjer bi lahko potekala otroška igra.

Na to temo je danes ob 12. uri v prostorih rotovža potekala novinarska konferenca, na kateri so spregovorili podžupan Igor Perhaj, predsednik Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Borut Šuštaršič, tajnik sveta Milan Bratić ter Željko Zrilič, inšpektor za varnost cestnega prometa na PU Novo mesto.

Gostje so povedali, da se je v letošnjo akcijo vključila OŠ Grm, zato je zaprt del povezovalne ceste med Trdinovo ulico (od uvoza k blokom Trdinova ulica 5) do križišča z Mušičevo ulico, učenci OŠ Grm iz posameznih oddelkov pa bodo na zaprtem delu ceste izvajali razne programe (igre z žogo, spretnostni poligon,...); postavljene so stojnice, na katerih se bo mogoče seznaniti z raznimi preventivnimi ukrepi; Policijska postaja Novo mesto organizira predstavitev svojega vozila; organizirane bodo tudi raznovrstne delavnice, v katerih bodo sodelovali učenci...

Poleg omenjenih aktivnosti bosta Mestna občina Novo mesto in Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu izvedla še nekaj akcij, ki jih je iz tehničnih razlogov nemogoče izvesti v tednu prometne varnosti, zato jih bomo izvajali v oktobru, novembru in decembru 2008. Gre za aktivnosti, ki so povezane z izobraževanjem v prometu z namenom doseganja osnovnega cilja, ki je čim manj prometnih nesreč v prometu:

- Pravilna vožnja skozi krožna križišča in vožnja po avtocesti (vključevanje in izključevanje): S pomočjo avto šol bodo organizirane delavnice na obe temi, kjer bodo predvsem starejše voznike teoretično poučevali o pravilni vožnji v krožiščih in na avtomobilski cesti. Po teoretičnem delu jih bo inštruktor popeljal po predvideni trasi in jim tudi praktično prikazal, kako pravilno voziti skozi krožišče, kako se pravilno vključimo na avtomobilsko cesto, vozimo po njej in kako jo zapustimo. Akcija bo trajala v novembru in decembru.

- Kako varno prečkati železniško progo: Po splošni preventivni akciji, ki se je pred dnevi zaključila, bosta Sveta za preventivo in varnost v cestnem prometu iz Novega mesta ter Ptuja v Jugovzhodni Sloveniji ter Podravju organizirala predavanja na to temo, kjer bo posebej izpostavljena varnost na prehodih označenih le z Andrejevim križem. Akcija se bo pod pokroviteljstvom Ministrstva za promet začela že konec oktobra.

- Akcija Brezhibno vozilo varno vozilo: Tudi letos bo organizirana akcija Brezhibno vozilo je varno vozilo. Akcijo bomo izvajali skupaj z AMZS, PE Otočec, in sicer v soboto, 8. novembra 2008, ko bo mogoče opraviti brezplačni preventivni tehnični pregled, svetovali pa bodo tudi, kako pripraviti vozilo na zimo.

- Bodi viden, bodi previden: Policisti bodo preverjali uporabo odsevnih teles pri pešcih, kolesarjih ... ter jih nekaj tudi podarila.

Z nekaj statističnimi podatki je ob koncu novinarske konference postregel Željko Zrilič, ki je povedal, da so dolenjske ceste enako varne kot ostale slovenske ceste. Dodal je, da je novi Zakon o varnosti v cestnem prometu pripomogel k zmanjšanju števila prometnih nesreč v primerjavi z enakim obdobjem lani, da pa žal ni dosegel zmanjšanja med pešci in motoristi, ki so že tako najbolj ogroženi udeleženci v cestnem prometu. Po njegovih besedah so najpogostejši vzroki prometnih nesreč neprilagojena hitrost ter premiki z vozilom in alkohol.

 

DSC02751 za splet.jpg

 

 

nazaj