vodilna slika

Županov sprejem Marte Medle in Saša Đukića

datum: 30. 11. 2007

Marta Medle in Sašo Đukić sta nagrajenca Naše žene za dobrodelnost.

V petek, 30. novembra 2007, je župan sprejel Marto Medle in Saša Đukića, ki sta sredi novembra prejela priznanje in naziv Dobri človek leta 2007. Podelila jima ga je revija Naša žena.

 

Leta 1994 so bili v prilogi Naše žene Ljudje odprtih rok prvič predstavljeni tisti, katerih človekoljubna dejanja so bila v preteklem letu najbolj odmevna. V štirinajstih letih, kolikor jih je od takrat minilo, pa skupaj že skoraj petsto plemenitih posameznikov, posameznic in skupin.

 

Za dobrega človeka leta 2007 so bralke in bralci Naše žene izbrali Marto Medle, upokojeno podjetnico in aktivistko Rdečega križa iz Novega mesta, ki je vedno imela posluh za ljudi. Odločila se je za poklic medicinske sestre, čeprav svojega poklica nikoli ni opravljala. Z možem se je kmalu podala v Nemčijo. Zanj je bil to izziv v stroki, zanjo pa iskanje svetovljanstva, učenje tujega jezika, soočanje z novim okoljem. Ob vrnitvi domov se je najprej zaposlila v vrtcu, kjer ji je prišla prav njena izobrazba medicinske smeri, ker pa je možu posel lepo stekel in je njegovo podjetje hitro raslo, se mu je pridružila, in zdaj sta, ko sta odrasla in se izšolala, v njem našla kruh tudi oba sinova, ki sta tudi predana človekoljubju. Danes ima podjetje 71 redno zaposlenih in še nekaj pogodbeno. Marta Medle je bila pobudnica kar nekaj večjih humanitarnih akcij. Je zelo natančna in poskrbi za vse podrobnosti. Ne odneha, dokler ne pride do cilja. K akcijam za pomoč ljudem na socialnem robu zna pritegniti širši krog, ker je vplivna in uživa velik ugled. Meni, da se zrelost dobro situiranih ljudi izrazi skozi darovanje in skrb za tiste, ki takega blagostanja nimajo. Da daš, ker imaš sam dovolj. Prizna, da je njihova družina s trdim delom veliko dosegla, zato tam, kjer pomaga, želi, da se spremeni tudi odnos do življenja in razvije odgovornost. Zelo ceni delo vseh tistih, ki pomagajo tudi v nematerialnem smislu – s svojim časom, prijaznostjo …

 

Sašo Đukić – odličen moderator, odličen lik mame Manke, ki zabava in hkrati potrka na vest posameznika in družbe, filmofil, oblikovalec TV oddaje o navtiki, pevec, sicer pa programski vodja RSL production. Veliko talentov ima ta profesor slovenistike in splošnega jezikoslovja, predvsem pa premore veliko empatije do starejših ljudi, otrok, ubogih in pozabljenih.

Na leto vodi približno 30 dobrodelnih prireditev. Leta izkušenj so mu izostrila občutek za to, kdaj gre zares za pravo humanitarnost, saj z žalostjo ugotavlja, da so tudi taki prireditelji, ki manipulirajo s tem pojmom.

Je tankočuten človek. Vedno začuti stisko in pomaga, če le more. Marsikdo si misli, da s svojo popularnostjo zlahka dosega, kar želi, a lahko pomaga le po svojih močeh.

Od vseh talentov, ki jih ima, je na njegovo življenje najbolj vplivala vloga mame Manke. Zadovoljen je, da je s tem likom razveseljeval tudi mnoge starejše ljudi. Poudarja, da bo vedno našel čas in moč za dobrodelne prireditve, za Rdeči križ in Društvo za razvijanje prostovoljnega dela.

 


nazaj