vodilna slika

Odgovore na vprašanja in pobude v skladu s Poslovnikom občinskega sveta Mestne občine Novo mesto pripravijo pristojni uradi občinske uprave.

Svetniki lahko svoja vprašanja oddate na povezavi.

Pred objavo jih potrdita direktor občinske uprave in župan.

900-0017/2021 - 442 Olimpijski center


Datum: 11. 11. 2021
Urad: Kabinet župana
Svetniška skupina: Socialni demokrati
Svetnik: Srečko Vovko

Pobuda

Zakaj Župan in cel njegov kabinet neprestano navaja območje velodroma in bodočega bazena kot "Olimpijski center", če Mestna občina še nima ne pogojev za tak status in ne dovoljenja Olimpijskega komiteja za uporabo takega naziva? Mednarodni olimpijski komite je pooblastil Olimpijski komite Slovenije, ki je njegov polnopravni član, za zaščito olimpijskih simbolov, vključno z besedo »olimpijski« in drugo povezano terminologijo. Menim, da gre za zavajanje javnosti in nevarnost prejema odškodninske tožbe zaradi uporabe zaščitene blagovne znamke. V kolikor obstaja pisno dovoljenje s strani Olimpijskega komiteja Slovenije Mestni občini za uporabo besede "olimpijski" do današnjega datuma, naj se ga posreduje svetnikom in javnosti.

Odgovor

Uporaba imena Olimpijski center Novo mesto je usklajena z Olimpijskim komitejem Slovenije, Zavod Novo mesto pa je kot upravitelj objekta na OKS že podal tudi formalno vlogo za pridobitev naziva Olimpijski center Novo mesto.

Za naziv Olimpijski center Novo mesto je po kriterijih OKS potrebno združevati tri olimpijske športe. V tem trenutku že združujemo velodromsko kolesarjenje in atletiko. Ker se v bližini gradi bazen in odpira olimpijska disciplina plavanje, je Zavod Novo mesto pristopil k pridobitvi naziva Olimpijski center Novo mesto. Predvidevamo, da bo naziv pridobljen že pred odprtjem bazena.

Naziv so pričeli uporabljati že ob pričetku prijave, da si pridobijo mednarodni sloves v kolesarski in atletski srenji. Rezultati teh prizadevanj se že kažejo, trenutno v Češči vasi trenirajo reprezentance Italije, Avstrije, Madžarske in Indije ter ekipa Bahrain Victorious Team. V tem trenutku je novomeški objekt eden redkih pokritih in ogrevanih velodromov v Evropi. Nam najbližja sta v Milanu, kjer imajo ponovno težave s streho, in v Münchnu. Velodrom na Dunaju so avgusta 2021 zaprli.

Velodrom v Novem mestu ima sicer naziv Nacionalni panožni športni center Novo mesto – kolesarstvo, št. licence 30399-7-20/14.

 

 

Pripravil:

Urban Kramar,

vodja kabineta župana

Nazaj na seznam