vodilna slika

EU projekt, moj projekt: mestni piknik ob reki Krki

datum: 14. 06. 2017

Mestna občina Novo mesto je v sodelovanju s Službo Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko v soboto, 10. junija 2017, pripravila informativno-zabaven dan za vse generacije v sklopu dni odprtih vrat EU projekt, moj projekt.

Na Mestni občini Novo mesto smo v sodelovanju s Službo Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko v soboto, 10. junija 2017, pripravili informativno-zabaven dan za vse generacije v sklopu dni odprtih vrat EU projekt, moj projekt. Več kot 100 obiskovalcev si je ogledalo pridobitve, ki so zaslužne, da je reka Krka znova prijetna poletna ohladitev, in da ni več potrebno prekuhavati vode iz pipe ter se osvežilo na mestnem pikniku ob reki Krki. 

Dan se je začel na Centralni čistilni napravi v Ločni, kjer so si obiskovalci ogledali najmodernejšo tehnologijo za čiščenje odpadnih voda. Projekt »Hidravlične izboljšave kanalizacije in centralna čistilna naprava v Novem mestu« je letošnji regionalni in nacionalni zmagovalec izbora EU projekt, moj projekt. Prejel je največ, 12.510 glasov. S to naložbo smo zaključili pomemben korak na področju okoljskih naložb in ima eno najsodobnejših in najbolje delujočih čistilnih naprav v Sloveniji. Zaradi nove čistilne naprave in izboljšanega kanalizacijskega sistema je Krka spet čistejša reka.

danilokesic monm mestnipiknik 18163.jpg

Obiskovalci so z avtobusi pot nadaljevali proti vodarni Jezero v Družinski vasi, kjer so si premierno pogledali najmodernejši postopek ultafiltracije pitne vode. Projekta »Hidravlična zboljšava vodovodnega sistema na območju osrednje Dolenjske« smo se skupaj z Občino Šentjernej, Škocjan, Straža in Šmarješke Toplice ter Komunalo Novo mesto lotili leta 2015. V prvi fazi projekta je bila izvedena vgraditev tehnologije ultrafiltracije pitne vode na vodarnah Stopiče in Jezero. Gre za glavni zajetji pitne vode na tem področju, ki zagotavljata 95 odstotkov vode za našo občino in 70 odstotkov vode za ostale občine. Za občane je to zelo pomembna pridobitev, saj ni treba več prekuhavati vode zaradi motnosti, kot se je to prej dogajalo tudi do 200 dni na leto. V drugi fazi, ki tudi že poteka, bodo zgrajeni oz. obnovljeni še cevovodi in vodohrani, ki bodo znatno povečali rezervo pitne vode, kar je v primerih izpada ali okvare vodovodnega sistema ključno za nemoteno vodooskrbo. Zdajšnja kapaciteta zadošča za slabi dve uri izpada, nove kapacitete pa bodo omogočale 24-urno zalogo pitne vode.

 Zanimivo dopoldne je zaokrožil prvi mestni piknik ob reki Krki, ki se je odvijal na piknik prostoru za teniškimi igrišči na Portovalu. Druženje ob brezplačnem piknik kosilu so popestrili Čuki, družabne igre za otroke in vožnja s supi, kajaki in kanuji.


 danilokesic monm mestnipiknik 18535.jpg

danilokesic monm mestnipiknik 19251.jpg

 

  

EU projekt, moj projekt

Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko že tretje leto organizira dneve odprtih vrat EU projekt, moj projekt, ki so se letos odvijali 9. in 10. junija 2017 po vsej Sloveniji. Projekte so v začetku leta predlagali ljudje, nato pa zanje tudi glasovali in izbrali po njihovem mnenju najboljšega v vsaki od 12 statističnih regij v Sloveniji. V 42 dneh je bilo oddanih več kot 63.000 glasov za zelo raznolike projekte, ki so bili v posameznih regijah podprti s sredstvi Evropskega socialnega sklada, Evropskega sklada za regionalni razvoj ali Kohezijskega sklada. Podrobnosti na: http://www.eu-skladi.si/sl/aktualno/glasovanje-eu-projekt-moj-projekt-2017.

 

svrk.jpg

 

euskladi.jpg

 

euprojekt.png

 

 

 

nazaj