vodilna slika

Ratež in Dolž z novima defibrilatorjema

datum: 23. 12. 2016

Gasilska domova na Ratežu in Dolžu sta od včeraj opremljena z avtomatskima eksternima defibrilatorjema (AED). S tem Mestna občina Novo mesto in Zdravstveni dom Novo...

Gasilska domova na Ratežu in Dolžu sta od včeraj opremljena z avtomatskima eksternima defibrilatorjema (AED). S tem Mestna občina Novo mesto in Zdravstveni dom Novo mesto nadaljujeta s širjenjem mreže defibrilatorjev po novomeški občini. Trenutno število teh naprav je 31, v letu 2017 pa se želimo približati številki 40. 

DSC 0098.jpg

Pri predaji defibrilatorjev so sodelovali župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni, direktorica Zdravstvenega doma Alenka Simonič in predsednik Društva za zdravje srca in ožilja Franci Borsan. V nagovorih so poudarili pomen mreže defibrilatorjev pri zagotavljanju celovite zdravstvene oskrbe občanov. S postopkom oživljanja in uporabo defibrilatorja se možnosti za uspešno reševanje močno povečajo. V Sloveniji vsak dan povprečno deset posameznikov doživi srčni zastoj, reševanje pa je uspešno v polovici primerov. 

Postopek oživljanja

Časovno okno do nudenja ustrezne pomoči znaša zgolj štiri do pet minut, preden pride do nepopravljivih okvar možganov oziroma centralnega živčnega sistema. Zato je pomembno, da temeljne postopke oživljanja začnemo izvajati takoj po zastoju, z zaporedjem postopkov zunanje masaže srca in umetnega dihanja v razmerju 30 : 2. Pomembna je kakovostna masaža srca, s pritiski na sredino prsnice, 100-120-krat na minuto, globine pet do šest centimetrov v prsni koš. V ta postopek se lahko odlično in učinkovito vključi tudi avtomatski eksterni defibrilator, ki je popolnoma varen za uporabo in uporabnika z avdio navodili vodi skozi celoten postopek. Naprava sama analizira srčni ritem. Če zazna, da je potrebna defibrilacija, dovoli proženje električnega toka, v nasprotnem primeru električnega toka ne sproži. Tudi na včerajšnjem srečanju so se obiskovalci lahko seznanili s praktičnim prikazom oživljanja s pomočjo uporabe avtomatskega eksternega defibrilatorja, ki ga je izvedel poklicni reševalec iz Zdravstvenega doma Novo mesto.

Poleg dostopnosti defibrilatorjev je seveda izjemno pomembno, da jih občani znajo tudi uporabljati, zato bodo v Zdravstvenem domu poskrbeli tudi za delavnico oživljanja in uporabe defibrilatorja v obeh gasilskih domovih.

DSC 0115.jpg

 

nazaj