vodilna slika

Županov prednovoletni sprejem

datum: 09. 12. 2016

Župan mag. Gregor Macedoni je v četrtek, 8. decembra 2016 v Kulturnem centru Janeza Trdine pripravil že tradicionalni prednovoletni sprejem, ki ga s kulturnim programom popestrijo najboljša novomeška kulturna društva. Na letošnjem županovem sprejemu se je predstavil Plesni studio Novo mesto z izvedbo premierne plesne predstave Junaki z odpada.

Županov prednovoletni sprejem

Župan mag. Gregor Macedoni je v četrtek, 8. decembra 2016 v Kulturnem centru Janeza Trdine pripravil že tradicionalni prednovoletni sprejem, ki ga s kulturnim programom popestrijo najboljša novomeška kulturna društva. Na letošnjem županovem sprejemu se je predstavil Plesni studio Novo mesto z izvedbo premierne plesne predstave Junaki z odpada.

 

V uvodnem delu je mag. Gregor Macedoni v svojem nagovoru poudaril, da novomeška občina v slovenskem prostoru izstopa, ne zgolj v gospodarskih dosežkih, temveč tudi v kulturnih, športnih, izobraževalnih, znanstvenih in humanitarnih dosežkih. Ob tej priložnosti se je zahvalil vsem, ki so zaslužni za uspehe v letu 2016 na različnih področjih. Največji uspeh je izboljšava vodovodnega sistema in pridobitev pitne vode brez ukrepa prekuhavanja. Krajevne skupnosti so začele delovati bolj povezano, kar prinaša večje uspehe na vseh družbenih področjih. Z zvišanjem sredstev za nevladne organizacije se je povečalo število dogodkov in prireditev, ki so prispevali k pestremu dogajanju v mestnem jedru. S postopnimi koraki in jasno vizijo, ki jo je občina zapisala v svoji strategiji do leta 2030 je razvidno, da v prihodnje v naši občini sledijo energetske sanacije številnih javnih objektov, izgradnja novih kanalizacijskih in vodovodnih omrežij, rekonstrukcije in preplastitve cest, obnova mestnega jedra, urejanje sosesk, izgradnja vrtca v Bršljinu, izgradnja brvi, izboljšava kakovosti okolja, predvsem zraka, uvedba inovativnih programov trajne mobilnosti, oživljanje centra mesta in razvoj turizma, razvoj družinske in mladinske politike, uvedba sistema spodbud malim podjetnikom, kulturnemu in športnemu sektorju ter uvedba novih pristopov za starajočo se populacijo. Z zastavljenimi cilji želimo uresničiti vizijo, da bodo občani zadovoljni s kvaliteto življenja v naši občini, da bo v njej prijetno živeti in delati. S temi željami je župan zaokrožil čestitko za uspešno in srečno prihajajoče leto 2017.

 

V nadaljevanju je Plesni studio Novo mesto, ki je večkratni državni, evropski in svetovni prvak uprizoril predstavo Junaki z odpada v režiji Željka Božiča, ki je publiko popeljala v svet mladostnikov, ki se zbirajo na mestnem odpadu. Tako kot je odpad mesto, kjer konča vse, kar ni več želeno, tako so tudi junaki zgodbe tisti, ki jih ima družba za nezaželene – to so tisti, ki se težko prilagajajo, tisti, ki drugače razmišljajo, tisti, ki ne znajo drugače, tisti, nad katerimi so učitelji obupali, in tisti, za katere starši nimajo več časa. Tako se najdejo odpad in odpadniki. Oboji zavrženi pa znova zaživijo, ko eden od junakov najde staro knjigo Janeza Trdine Bajke in povesti o Gorjancih. Mladostniki se najprej, tako kot se družba vede do njih, posmehujejo zastarelim zgodbam in njihovim junakom. Smešijo jih, ko jih začnejo za zabavo oponašati. A igra posnemanja, ne da bi se zavedali, kmalu preraste v vživljanje v junake, odpad pa, s svojim bogatim naborov rekvizitov, postane idealna domišljijska kulisa za njihovo sodobno in samosvojo interpretacijo klasičnih povesti. Liki v zgodbi ugotovijo, da, kljub prvemu vtisu, zgodbe le niso za odpis, gledalec pa ugotovi, da imajo “odpadniki” v sebi veliko več junaškega, kot jim to pripisuje družba.

 

Simbolno sporočilnost plesne predstave je povezovalka zaokrožila v prijazno popotnico v leto 2017, ki je namenjena vsem našim občanom in se glasi:

 

»Je ena sama beseda in ena sama misel, ki nas vodi na pravo pot. Ime ji je ljubezen. To je ljubezen do dela, ki nam pomaga premagati negotovost. To je ljubezen do ljudi, s katerimi delimo sedanjost. To je ljubezen do dežele v kateri živimo in ustvarjamo. To je edina čarobna beseda in edina misel, ob kateri vedno v lepoti zažarita nov svet in nov čas.« (Jasmina Spahalić)

BPu dp0997.jpg

BPu dp1216.jpg

BPu dp1255.jpg

BPu dp7110.jpg

BPu dp7118.jpg

BPu dp7151.jpg

BPu dp7192.jpg

 

 

 

 

nazaj