vodilna slika

Bog masakra

of 2019-04-08 to 2019-04-09

Location: KC Janeza Trdine

Sodobna francoska komediografinja Yasmina Reza (1959) je avtorica najuspešnejših komedij našega časa. Pogosto jo primerjajo z velikim Molièrjem,saj so njene komedije izoblikovane z izjemno bravuroznostjo in vzbujajo salve smeha, pri tem pa zmeraj izkazujejo resen in izostren premislek o sodobnem svetu.

Dva najstnika sta se na šolskem dvorišču stepla in eden izmed njiju je izgubil zob. Gre za nesrečen dogodek, ki se je pripetil ob navadnem pobalinskem ravsanju? Ali gre za primer nevarne mladostniške agresije, ki bi ga bilo treba ostro kaznovati? Zdi se, da je v urejenem okolju urbanega srednjega sloja, ki mu pripadajo protagonisti Rezine igre, mogoče doseči trezen dogovor, ki bo pomiril sovražnosti in zacelil rane, fantoma pa zagotovil vzgojno lekcijo. Prav s tem namenom se srečajo starši obeh mulcev. Vsi štirje so dovolj zreli in kultivirani, seveda pa ima vsak od njih svoje šibke točke in njihovo razumevanje stvari je na trenutke povsem nasprotno. Ko se mehanizem spora enkrat sproži, ga ne morejo več zaustaviti.

V ostrih in duhovitih dialogih, ki se sučejo skozi vratolomne preobrate in spremenljiva zavezništva, so izpostavljeni, poveličani in ironizirani najrazličnejši motivi iz njihovega vsakdana pa tudi njihovi življenjski nazori.

back