pismo_o__etu9m__foto_Barbara___eferin.jpg

Šesto zaporedno mednarodno gostovanje APTa na Korčuli

datum: 17. 08. 2022

V soboto, 20. avgusta 2022, bo Anton Podbevšek Teater (APT) že šestič zapored mednarodno gostoval na Korčuli, tokrat z uprizoritvijo Franz Kafka: Pismo očetu, avtorskim projektom Barbare Ribnikar, Gregorja Čušina, Saše Vollmaierja, Duo Silence, in produkcijske ekipe APTa. Predstava je nastala v sodelovanju s Cankarjevim domom Ljubljana. Gostovanje poteka na sedaj že tradicionalno povabilo Centra za kulturo Korčula, uprizoritev pa bo izvedena znotraj arhitekture starega mestnega jedra Korčule.

pismo očetu38m, foto Barbara Čeferin

V inscenaciji Pismo očetu je singularnost Franza Kafke postavljena tripartitno: kot moški glas (Gregor Čušin), ženski glas (Barbara Ribnikar) in pisec glasbene temperature besedila, pianist (Sašo Vollmaier). Kafka v pismu izvede freudovski dokazni analitični postopek o premoči Očeta, ki je naddoločilo Franza v njegovem formiranju in subjektiviranju, in enako kot Avtorja (Moje pisanje se je ukvarjalo s Teboj, v njem sem tožil samo o tem, o čemer nisem mogel tožiti na Tvojih prsih …). Pismo je svojevrstni avtokritični dialektični intimizem, v katerem se razpre taktilni svet kafkovskih metafor (npr. o soncu, stopnicah, zemljevidu, strehi, ječi …), saj je Kafka, kot pravi nekje Max Brod, pisal v slikah, ne v pojmih. Gledališkost Pisma je v spregi analitike in narativa, ki ga vsi trije protagonisti na sceni Dvojega iščejo v odtenkih tega izjemnega avtobiografskega dela. To se v marsikateri potezi lahko preslika v katerega koli med nami – na obeh straneh.

Anton Podbevšek Teater je med drugim s predstavo Pismo očetu nastopil na jubilejnem 70. Ljubljana Festivalu, v Križevniški cerkvi pri ljubljanskih Križankah. Edvard Kovač je ob tem za Družino zapisal: »Ob poletnem večeru v Ljubljani je bila predstava kakor oaza razkritja globin človeške duše, njenih najbolj intimnih doživetij.«

Več o predstavi in avtorski ekipi tudi na povezavi: antonpodbevsekteater.si.

fotografije: Barbara Čeferin

 

nazaj