donacija_hrane.jpg

Že pet let gre hrana na območju MoNm socialno šibkim namesto v smeti

datum: 11. 06. 2021

Lions klub Novo mesto in tamkajšnje Območno združenje Rdečega križa Slovenije sta včeraj pripravila slovesnost ob petletnici projekta zbiranja podarjene hrane. Tega so leta 2016 začeli v novomeški občini in ga razširili še na sedem okoliških občin. V petih letih so zbrali in razdelili dobrih 270 ton hrane in jo razdelili v skoraj 26.000 paketih. Dogodka se je udeležila ter zbrane nagovorila tudi direktorica občinske uprave Mestne občine Novo mesto dr. Vida Čadonič Špelič.

Z zbiranjem in razdeljevanjem donirane hrane iz trgovin Spar, Mercator, Tuš, Lidl in Hofer, so pri Rdečem križu pod okriljem Lions kluba Novo mesto in podpore občine začeli marca 2016. V projekt so se vključili še Center za socialno delo Dolenjske in Bele krajine, Škofijska Karitas ter društva upokojencev po različnih občinah, ki skrbijo, da hrano prejemajo uporabniki, ki jo res potrebujejo.

Leta 2019 so projekt s sodelovanjem občin Dolenjske Toplice, Mirna Peč, Straža, Šmarješke Toplice, Šentjernej in Škocjan razširili in od takrat vsak dan razvažajo donirano hrano na zbirna mesta do uporabnikov. Hrano dostavijo tudi na dom, kadar gre za starejše in invalidne ljudi, ki nimajo prevoza. Zaposleni na Rdečem križu ob zaprtju trgovin prevzame pripravljena živila, vsi artikli so čez noč skladiščeni v hladilnikih na primerni temperaturi, naslednji dan se hrana oblikuje v 15-20 paketov in razdeli naročenim uporabnikom. Paketi so oblikovani individualno, glede na potrebe posameznika oz. družine, sestavljani so iz mlečnih izdelkov, zelenjave, sadja, kruha ter peciva in delikates.

V letu 2020 je bilo vključenih 182 družin, trenutno pa je v projekt vključenih 177 družin. V petih letih soo razdelili 25.661 paketov hrane, vsak paket je bil vreden približno 40 evrov. "Razdelimo toliko hrane, kolikor jo dobimo, pri čemer trgovinam hrane ni potrebno zavreči tudi po roku preteka uporabe, ki je podaljšan za čas delitve. Donirana hrana je na takšen način varna in kakovostna ter uporabna," so izpostavili organizatorji. 

Pomemben je tudi socialni vidik projekta, saj so vanj vključene najbolj ranljive skupine ljudi. V poteku dela tako organizatorji projekta spoznajo njihove zgodbe in jih vključujejo v različne programe aktivnosti, ki jih izvajajo za socialno vključevanje najbolj ranljivih skupin. Vsako leto raziskujejo tudi zadovoljstvo uporabnikov z donirano hrano, ki so prezadovoljni ter hvaležni vsake donacije: "Vse kar dobim je zelo v redu in pride prav. Hrana je krasna in dobra. S pomočjo donirane hrane mi ostane toliko sredstev, da lahko plačam kakšno položnico,« je povedal eden izmed vključenih v projekt. 

Vabljeni gostjedonacija hrane

nazaj