DSC_4769.jpg

Na ogled postavljene idejne rešitve bazenskega kompleksa v Češči vasi

datum: 17. 09. 2020

Včeraj so odprli razstavo z izbrano arhitekturno rešitvijo bazenskega kompleksa v Češči vasi, ki bo v prostorih bodočega Domoznanskega oddelka v Knjižnici Mirana Jarca na ogled do 16. oktobra 2020. Na odprtju so spregovorili župan Gregor Macedoni, predstavnik ocenjevalne komisije s strani Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije doc. dr. Tomaž Slak, ter Dean Lah, predstavnik zmagovalne rešitve arhitekturnega biroja Enota d.o.o.

Župan Mestne občine Novo mesto in član komisije Gregor Macedoni je ob tem povedal, da gre za pomembno pridobitev v Mestni občini Novo mesto, bazenski kompleks pa bo vsekakor služil mestu in regiji v športni podpori, ki bo omogočala razvoj ter s tem najboljše pogoje za profesionalno vadbo kot tudi vadbo sicer. »Cilj bazenskega kompleksa kot takega je, da bo v smislu rekreacije dostopen in uporaben vsem. Pri izbrani rešitvi se je vnovič izkazalo, da je kakovost ustvarjanja tista, ki odloča o zmagovalcih. Gre za eno bolj drznih rešitev, kjer bo bival vrhunski šport in tako sovpadal z rekreacijami, ki jih nudi okolica: bližnje konjeništvo, turistične ponudbe regije, bližina rek Krke in Temenice s svojimi prvinami, smiselno vpeljane kolesarske poti,« je še dodal župan Gregor Macedoni in povedal, da je časovnica postavitve bazenskega kompleksa ambiciozno zastavljena, vsekakor pa so vsi cilji uprti v to, da se izpelje v željenih rokih.   

Komisija je v svojem poročilu soglasno odločitev o prvi nagradi pojasnila takole: »Rešitev je med vsemi edinstvena in izstopa predvsem zaradi svojevrstne umestitve in odnosa do okolice. Ocenjevalno komisijo je posebej prepričala s celovitim odgovorom na problematiko okoliškega konteksta, do katerega vzpostavi jasno izražen odnos v konceptualnem, urbanističnem in arhitekturnem smislu.« Predstavnik ocenjevalne komisije s strani Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije doc. dr. Tomaž Slak je poudaril, da je komisijo tako prepričal predvsem subtilni odnos arhitekturnega oblikovanja iz strani arhitekturnega biroja Enota d.o.o. Po Tomaževih besedah bo bazenski kompleks s svojo funkcionalnostjo in naprednostjo dvignil vsebino in splošni vtis ne le lokalnega, temveč tudi regijskega pomena. Gre namreč za razvijajoči se olimpijski center v Češči vasi, ki morda res ni postavljen v središče mesta, vendar bo s prihajajočo brvjo Irča vas povezal vadbena centra z mestnim središčem. »Zmagovalna rešitev je enostavna, iskrena, pripovedna, vključuje tipologijo Dolenjske, motiv odprte strehe, ki daje občutek, da lebdi nad terenom, pa omogoča stik z okolico. Bazenski kompleks je izredno inovativen in upošteva njegovo uporabnost, ki tako sledi razvijanju športne kulture in združuje športne akterje, « je še povedal Tomaž Slak.

V prvi fazi gradnja bazenskega kompleksa obsega dva pokrita bazena, z osrednjim 25-metrskim plavalnim bazenom in manjšim ogrevalnim bazenom, ki bo namenjen začetnim plavalnim učnim programom. Kompleks obsega še fitnes dvorano za vadbe, garderobne prostore in manjši gostinski lokal s teraso. Na zunanjih površinah je predvidena ureditev dostopne ceste, parkirišča in večnamenske površine za šport in rekreacijo na prostem. Druga faza omogoča širitev z izgradnjo zunanjega 50-metrskega olimpijskega bazena.

Na odprtju razstave je spregovoril tudi Dean Lah, predstavnik zmagovalne rešitve, ki je priznal, da so se na začetku najprej morali sprijazniti s tem, da glavni element v okolju, torej olimpijski center Novo mesto že stoji, zato so z bazenskim kompleksom želeli le dopolniti in povezati celotno zadevo. Pri arhitekturnem biroju Enota d.o.o.so tako pomislili tudi na zunanjo ureditev, smiselno zaključeno parkirišče in zelene površine, ki sicer niso bile pogoj razpisa, vendar so ravno s takšnimi elementi pri biroju zgodbo povzdignili v prihajajoči kompleks, ki bo skupaj z Olimpijskem centrom Novo mesto zagotovo ena najbolj atraktivnih in funkcionalnih športno-rekreacijskih površin v širši regiji.

Več podrobnosti o natečaju na povezavi.

DSC_4825

DSC_4847

nazaj