DSC_2213-2.jpg

Župan čestital pridelovalcu zmagovalnega županovega vina Radu Škrbcu

datum: 08. 07. 2020

Odpoved številnih prireditev je onemogočila, da bi zmagovalca izbora »Županovo vino« za leto 2020 javno razglasili, zato je župan Gregor Macedoni pridelovalca zmagovalnega cvička Rada Škrbca povabil na rotovž, da mu čestita in izroči priznanje.

Četrti izbor »Županovo vino« je potekal 19. decembra 2019,  zmagovalno vino cviček P.T.P. pa je že drugo leto zapored  pridelal Rado Škrbec iz Društva vinogradnikov Janez Trdina  - Brusnice – Gabrje.

DSC_2287

Gospod Škrbec je izrazil zadovoljstvo, da je osvojitev titule »Županovo vino« povečalo povpraševanje po njegovem cvičku in s tem v praksi pritrdil ugotoviti vodje projekt »Županovo Vino« Barbari Bojanc z Vinskega inštituta,  da izbor »Županovo vino« pridobiva na prepoznavnosti in pomenu. Župan se je strinjal s sogovornikoma, da bi k pridobivanju veljave, ki si jo cviček zasluži, prispevalo enotno vztrajanje dolenjskih vinogradnikov pri ustrezni kakovosti in vrednotenju cvička.   

DSC_2293

Projekt »Županovo vino« je namenjen povečevanju prepoznavnosti predvsem malih vinogradnikov novomeške občine ter promociji kakovostnega najpomembnejšega dolenjskega vina cviček P.T.P..  Izbrano županovo vino služi protokolarnim in promocijskim namenom občine ter Novo mesto postavlja na zemljevid kot prestolnico vinorodne dežele Dolenjska. K sodelovanju so bili preko vinogradniških društev, ki delujejo v Mestni občini Novo mesto, povabljeni vsi novomeški vinogradniki. Izbor poteka v 2. fazah: v prvi fazi poteka ocenjevanje na novomeškem Kmetijsko-gozdarskem zavodu Novo mesto pod vodstvom predsednika komisije  Andreja Bajuka, v drugo fazo izbora pa se uvrstijo vina brez napak, med katerimi je 5-članska strokovno-laična ocenjevalna komisija z županom Macedonijem na čelu po metodi rangiranja izbrala zmagovalca.

DSC_2225-2

nazaj