group_mayors_conf.JPG

8. konferenca županov v Bühlu

datum: 20. 03. 2019

Novomeška delegacija se je udeležila 8. konference županov v našem pobratenem mestu Bühl v Nemčiji, od 17. do 19. marca. Glavni predstavnik Mestne občine Novo mesto je bil podžupan Bojan Kekec. Ključne teme pogovorov med partnerskimi in prijateljskimi mesti so bile aktivno državljanstvo, evropske volitve, miroljubna Evropa, ter skupni projekti in možnosti za nova sodelovanja med sodelujočimi mesti in regijami.

DSC_0062 (002)

Naša delegacija je predstavila svoj projekt Twinning turizma s partnerskimi in pobratenimi mesti, ki je požel ogromno zanimanja za nadaljnje sodelovanje. Vzporedno so potekale tudi delavnice na temo aktivnega državljanstva na katerih so s svojimi predlogi in mnenji za prihodnost Evrope kot celote sodelovali občani in občanke iz različnih evropskih mest. 

mayors conf discussion

Na konferenci so sodelovali predstavniki mest: Bühl (Nemčija), Călărași (Moldavija), Cantù (Italija), Mattsee (Avstrija), Mommenheim (Francija), Novo mesto (Slovenija), Schkeuditz (Avstrija), Vilafranca del Penedès (Katalonija - Španija) in Villefranche-sur-Saône (Francija). Župani in podžupani mest so ob koncu konference podpisali tudi deklaracijo o nadaljnjem uspešnem sodelovanju pri različnih skupnih projektih, o sodelovanju na evropskih volitvah in zavzemanju za miroljubno naravnano Evropo, ki stoji za svojimi načeli enakopravnosti in svobode, ter prijateljskimi odnosi med evropskimi državljani. 

invitation elections

2019-BM Konferenz Workshop3

V okviru konference so si sodelujoči poleg mesta Bühl ogledali tudi Evropski parlament v Strasbourgu in Pôle kulturel v Drusenheimu. 

 

Naslednja, že 9. konferenca županov bo leta 2021 potekala pri nas v Novem mestu. 

europe-citizens-funded

nazaj