BPu-du8543.jpg

Praznik Situl privabil številne obiskovalce

datum: 03. 07. 2018

Festival prazgodovinskega življenja in kulinarike, Praznik Situl, je pod taktirko Dolenjskega muzeja Novo mesto minuli vikend potekal že tretjič. Na podlagi bogatega zgodovinskega izročila je festival, ki ga odlikuje zanimiva vsebina, privabil okoli 350 obiskovalcev. Navzoče je pozdravil tudi župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni.

Festival temelji na izročilu vrhunske človeške ustvarjalnosti železnodobnega človeka, bronastih posadah – situlah, ki sodijo med najbogatejše najdbe na arheoloških najdiščih  v Novem mestu. S človeškimi in živalskimi podobami predstavljajo pomemben vir za interpretacijo prazgodovinskega življenja in omogočajo vpogled v življenje halštatskih prebivalcev.

BPu-du8332

Letos so si lahko obiskovalci Muzejskih vrtov, zaradi prenove Glavnega trga je bila namreč prireditev prestavljena v idilični ambient pod Kapiteljsko cerkvijo, ogledali prikaz starodavnih obrti (lončarstvo, krošnjarstvo, kovaštvo, strojenje kož itd.), gledališko uprizoritev vrnitve kneza z zmagoslavnega pohoda ter sodelovali pri pripravi hrane kot v halštatskem obdobju. Organizatorji niso pozabili tudi na najmlajše, saj so ponujali kar tri različne delavnice učenja in zabave: izdelovanja miniaturnih situl, zapestnic iz usnja in peke prazgodovinskih kruhkov, dobili pa so jih tudi priložnost sodelovanja pri osrednjem programu.  Tekmovali so namreč v lokostrelstvu in metanju sulice, le najboljši pa si je prislužil naziv knezov vojščak. Za glasbo so poskrbeli člani skupine Beer Belly, ki izvajajo tradicionalno keltsko, irsko in škotsko glasbo. Dogajanje je dopolnjevala pestra gostinska ponudba z izborom hrane, pripravljeneiz sestavin, ki so jih poznali že v železni dobi. Festival so v Dolenjskem muzeju zaključili z vodstvom po situlskih spomenikih.

Festival, katerega namen je promocija Novega mesta in njegove bogate arheološke dediščine, je sedel v srca Novomeščanov in vsako leto privabi obiskovalce tudi iz drugih slovenskih mest, celo tujine. Predvsem je razveseljivo, da se število nastopajočih vsako leto veča, fond prazgodovinskih oblačil je že presegel številko 50, v dogajanje so vpleteni prazgodovinski plesi, glasba, borilne veščine n spretnosti. V Novem mestu tako raste turistični produkt, s katerim se lahko predstavimo v domačem okolju ali kjerkoli na gostovanju.

Obsežnejšo fotogalerijo najdete tukaj.

BPu-du8612BPu-du8369BPu-du8166

BPu-du8646

BPu-du8430

BPu-du8145

BPu-du8257BPu-du8576

BPu-du8032

nazaj