DSC_0961.jpg

Predsednik Pahor podprl prizadevanja za reševanje romske problematike

datum: 06. 02. 2018

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je v ponedeljek obiskal Novo mesto, kjer se je posvetil romski problematiki. Na povabilo župana Mestne občine Novo mesto Gregorja Macedonija si je ogledal romsko naselje Žabjak – Brezje, se sestal s predstavniki Krajevne skupnosti Bučna vas, Regijsko civilno iniciativo za reševanje romske problematike, predstavniki romskih organizacij in župani petih občin jugovzhodne Slovenije. Predsednik Pahor je podprl prizadevanja za reševanje romske problematike na Dolenjskem, ki so po dolgih letih prinesla konkretne premike.

V naslednjih letih se tako po naših dolgotrajnih prizadevanjih obeta prostorsko in komunalno urejanje največjega romskega naselja Žabjak – Brezje, za kar je vlada namenila 3,1 milijona evrov. Župani so na včerajšnjem srečanju s predsednikom predstavili tudi  konkretne predloge izboljšav, ki bi pripomogle k urejanju položaja romske skupnosti na Dolenjskem. Prvi predlog se nanaša na zagotavljanje podatkov, s katerim bi spremljali in merili učinkovitost politik, ukrepov in programov, ki jih namenjamo reševanju problematike. Trenutno uradna politika na zaznava poslabšanja, medtem ko smo v lokalnih okoljih na Dolenjskem v to prepričani. Uradnih podatkov o doseženi izobrazbi, nezaposlenosti in bivanjskih razmerah Romov na Dolenjskem pa ni. Druga pobuda je vezana na dosledno izvajanje zakonodaje na področju socialnih transferjev ter njeno nadgradnjo, s katerimi je potrebno spodbuditi izobraževanje otrok, zaposlovanje odraslih, predvsem pa zagotoviti namensko porabo teh transferjev za izboljšanje bivanjskih razmer. Tretji predlog se nanaša na sprejem posebnega programa, ki bi bil usmerjen v odpravo prenizke izobrazbe, brezposelnosti in slabih bivanjskih razmer romske skupnosti v jugovzhodni Sloveniji, ki je v primerjavi s severovzhodom države v drastično slabšem položaju.

Po besedah župana Macedonija so si sogovorniki enotni, da je dolgoletno odlašanje pri celovitem reševanju romske problematike poslabšalo razmere, zato je potrebno konkretnejše ukrepanje in vztrajanje pri dialogu med vsemi vpletenimi, ki bo novo nadaljevanje dobilo na marčevskem posvetu v Ljubljani, ki ga je napovedal predsednik Pahor.

 

DSC_0888

 

nazaj