Sistemska.jpg

Že peto leto zapored v boju proti uporabi pirotehnike

datum: 15. 12. 2017

V mesecu decembru na Mestni občini Novo mesto že tradicionalno pristopamo k akciji Petarde? Ne, hvala! kjer v naši občini opozarjamo na škodljivost petard oz. pirotehnike in se povezujemo s podjetjem TAM-TAM, ki je že peto leto zapored pobudnik plakatne akcije, s katero na mestnih plakatih po Sloveniji opozarja, da je uporaba petard in drugih pirotehničnih sredstev nevarna živalim. Tisto, kar veliko ljudi decembra zabava, je strah in trepet tako domačih kot prostoživečih živali.

Petarde so od aprila 2008 prepovedane, ker so nevarne ljudem in živalim. Pa vendar smo vsak december priča novim poškodbam in glasnemu pokanju, ki ni prijetno niti za ljudi, kaj šele za živali, ki slišijo veliko bolje kot ljudje. Tudi ognjemeti za živali predstavljajo stres, saj na njih delujejo podobno, kot če bi nas presenetil glasen hrup. Poleg tega zrak onesnažujejo s škodljivimi delci in tako ogrožajo tudi zdravje ljudi. Agencija za okolje je letos slovenskim občinam že poslala poziv, naj se pri pripravi novoletnih praznovanj izognejo ognjemetom in opustijo uporabo ostale pirotehnike: »Pri eksploziji se namreč sprostijo snovi, ki zastrupljajo ozračje in povzročajo kratkotrajno izjemno povišane koncentracije onesnaževal.«

Letos so k sodelovanju povabili štiri ilustratorje, ki so narisali stripe na temo 'Petarde? Ne, hvala!' s kužki v glavni vlogi. Stripe so ustvarjali: osnovnošolka Ana Štular, študentka veterine Nina Tome Škarja, eden najbolj plodovitih ilustratorjev za otroke Uroš Hrovat in legenda slovenskega stripa Zoran Smiljanić. Stripi slikovito prikazujejo praznični čas, v glavnih vlogah pa nastopajo kužki, saj so ti ob pokanju petard in raket pogosto v stiski, mnogokrat pa tudi pobegnejo in se nimajo kam zateči.

V sodelovanju z krajevnimi skupnostmi, šolami in ostalimi javnimi zavodi bomo letos v Mestni občini Novo mesto na oglasnih mestih nalepili manjše plakate primerne za obveščanje v prostoru.

Petarde 2017_Ana Štular

Petarde 2017_Nina Tome Škarja

Petarde 2017_Uroš Hrovat

Petarde 2017_Zoran Smiljanić

 

nazaj