vodilna slika

V Novem mestu drugi Praznik situl

datum: 21. 06. 2017

Včeraj smo na rotovžu predstavili drugi Praznik situl - festival prazgodovinskega življenja in kulinarike.

Direktorica Dolenjskega muzeja Jasna Dokl Osolnik, kustosinja Dolenjskega muzeja Petra Stipančič in vodja programa Bojana Čibej iz zavoda Svitar so včeraj na novomeškem rotovžu predstavile Praznik situl - festival prazgodovinskega življenja in kulinarike. Na Mestni občini Novo mesto in v Dolenjskem muzeju prireditev pripravljamo že drugič zapored, letos pa bo potekala v soboto, 24. junija 2017, od 18. do 24. ure, na Glavnem trgu in v Dolenjskem muzeju Novo mesto. 

Praznik situl 2016 Foto Dolenjski muzej.jpg

Festival je posvečen situlam, izjemnim spomenikom, ki pričajo o življenju halštatskih prebivalcev Novega mesta, ki so bili enakovredni izjemnim civilizacijam celinske in sredozemske Evrope. Bronaste, figuralno okrašene situle sodijo med najpomembnejše najdbe časa starejše železne dobe, ko se v Sredozemlju izoblikujeta evropska civilizacija in kultura. Prav iz Novega mesta izvira skoraj četrtina vseh doslej najdenih. Zato po teh izrednih umetniških stvaritvah železne dobe Novo mesto poimenujemo mesto situl. Bogata in živopisna situlska pripoved dopolnjuje naše vedenje o življenju socialno močno razslojene prazgodovinske družbe, saj v tem času ne poznamo pisave. Vrhnji sloj, elito tega časa, so predstavljali imenitni posamezniki, ki so v svojih rokah združevali politično, vojaško, ekonomsko, duhovno in socialno moč. Situle so uporabljali kot prestižno namizno in protokolarno posodje, iz katerih so gostom na praznovanjih stregli dragocena opojna vina. 

Po lanskoletni uspešni premierni predstavitvi, bo program Praznika situl letos nadgrajen tako po vsebini kot po številu sodelujočih. Na letošnjem dogodku se bodo obiskovalci lahko seznanili z obrtmi, ki so jih poznali že v prazgodovinskem času, poskusili gostinsko ponudbo s pridihom kulinarike starejše železne dobe, prisluhnili glasbi skupin Cantlon in Beer Belly, si ogledali nastope folklorne skupine Kres na temo glasbe in plesa starejše železne dobe ter uprizoritev slovesnega sprejema halštatskih gostov pri novomeškem knežjem paru. Ob programu bo v Dolenjskem muzeju potekal voden ogled po situlskih spomenikih v okviru stalne arheološke razstave. Na Mestni občini Novo mesto in v Dolenjskem muzeju načrtujemo, da bo prireditev z leti prerasla v festivalsko dogajanje in postala eden ključnih turističnih produktov, ki bodo spremljali nastajajoči arheološki park v Novem mestu. 

Letošnji Praznik situl pa bo odet tudi v jantarne barve, saj Novo mesto letos obeležuje Jantarno leto. Izdelki iz dragocene okamenele smole, ki dopolnjujejo domače, mojstrsko oblikovane steklene izdelke, poleg situl predstavljajo enega najpomembnejših zakladov novomeške arheološke dediščine.

Praznik situl - opis

Praznik situl - program

Praznik situl - plakat

nazaj