vodilna slika

Obeležitev 300-letnice rojstva Marije Terezije

datum: 18. 05. 2017

V ponedeljek, 15.maja so se na pobudo prof. Mihe Japlja v prostorih občinske uprave sestali pobudniki za obeležitev 300-letnice rojstva Marije Terezije.

V ponedeljek, 15.maja so se na pobudo prof. Mihe Japlja v prostorih občinske uprave na Seidlovi cesti 1 v Novem mestu sestali pobudniki za obeležitev 300-letnice rojstva Marije Terezije. Na sestanku so bili prisotni: prof. dr. Miha Japelj, dr. Janez Gabrijelčič, prof. dr. Jože Gričar, gvardijan Tomaž Hočevar, profesorica Breda Vovko, ki je nadomeščala ravnateljico Gimnazije Novo mesto Mojco Lukšič, in direktorica Občinske uprave dr. Vida Čadonič Špelič. Sklenili so, da bodo delovali kot Odbor za obeležitev 300-letnice rojstva Marije Terezije, ki je bila ustanoviteljica Novomeške gimnazije. Odbor bo vodil in ga koordiniral prof. Miha Japelj.

 

Ker gre za zelo pomembno obletnico rojstva cesarice, ki je leta 1746 z ustanovitvijo Novomeške gimnazije pustila pomemben pečat za razvoj Novega mesta, so prisotni sklenili:

 

1. Da je potrebno temu dogodku posvetiti posebno pozornost in ga povezati z letom Evropske kulturne dediščine, za kar je proglašeno leto 2018. 

2. Da zaprosijo Gimnazijo Novo mesto za prevod Ustanovne listine v angleški jezik in s tem predstavi evropski in svetovni javnosti doprinos novomeške gimnazije k splošni izobraženosti na Slovenskem. 

3. Gimnaziji Novo mesto so dali pobudo, da ob tej priložnosti v prostorih novomeške gimnazije postavijo "gimnazijko z rastočo knjigo", ki bo povezala današnji čas s pomembno zgodovino te ustanove.

 

IMG 0187.JPG

nazaj