vodilna slika

Novo mesto obiskala delegacija nemškega mesta Buehl

datum: 22. 03. 2017

Po srečanju z županom so si ogledali mesto in Dolenjski muzej, pod vodstvom direktorja Razvojnega centra Francija Bratkoviča pa obiskali podjetje Bobič Bobič Yacht & Aircraft Interiors in tovarno zdravil Krka.

Novo mesto je včeraj na povabilo župana Gregorja Macedonija obiskala štiričlanska delegacija iz nemškega mesta Bühl pod vodstvom župana Huberta Schnurra. Po srečanju z županom so si ogledali mesto in Dolenjski muzej, pod vodstvom direktorja Razvojnega centra Francija Bratkoviča pa obiskali podjetje Bobič Bobič Yacht & Aircraft Interiors in tovarno zdravil Krka.

Sprejem delegacije iz Buehla.jpg

 »V okviru mednarodnega povezovanja iščemo priložnosti in partnerje iz sorodnih krajev po Evropi. V Nemčiji smo takega partnerja našli v mestu Bühl. Je industrijsko zelo razvito mesto, bogat vinorodni okoliš in podobne velikosti kot Novo mesto. Sodelovanje začenjamo s konkretnim projektom, mladinskim kampom, ki se je lansko leto odvijal v Bühlu, letos pa bo potekal pri nas. Gre za dogodek mednarodnih razsežnosti, ki so se ga preteklo leto udeležili mladi iz osmih držav. Na podobno udeležbo računamo tudi letos. V nadaljevanju pa smo si zadali predvsem ustvarjanje povezav med posamezniki, ki delujejo v naših gospodarskih okoljih,« je po srečanju z nemško delegacijo dejal župan Gregor Macedoni.

 

Bühl in Novo mesto druži tudi partnerstvo s katalonskim mestom Vilafranca del Penedès, intenzivneje pa sta se mesti začeli povezovati zaradi obojestransko izraženega interesa za sodelovanje pri projektih, ki omogočajo skupne kandidature na razpise za finančna sredstva. V partnerstvu z Društvom za razvijanje prostovoljnega dela mesti že sodelujeta pri projektu Youto v okviru evropskega programa Erazmus +, tokratni obisk pa je ponudil priložnost za pogovore o novih skupnih projektih. Mesto Bühl leži v jugozahodni nemški pokrajini Baden-Württemberg na meji s Francijo, ima slabih 30.000 prebivalcev in je tako kot Novo mesto industrijsko središče, saj v njem deluje tovarna podjetja Bosch in tovarna proizvajalca lepila UHU.

nazaj